Gostovanje Jugoslovanske kinoteke

Slovenska kinoteka bo med 22. in 29. januarjem gostila retrospektivo srbskega oziroma jugoslovanskega filma Zakladi iz Arhiva Jugoslovanske kinoteke.

Objavljeno
18. januar 2007 17.20
Kinoteka se lahko pohvali s 4000 filmi
Ljubljana - Slovenska kinoteka bo med 22. in 29. januarjem gostila retrospektivo srbskega oziroma jugoslovanskega filma Zakladi iz Arhiva Jugoslovanske kinoteke. Na odprtju bodo zavrteli edinstveno kopijo prvega srbskega, pa tudi balkanskega filma, Kronanje kralja Petra I. Karadjordjeviča v režiji Arnolda Muira Willsona iz leta 1904, sledil bo film Ulrih Celjski in Vladislav Hunjadi v režiji Ilije Stanojeviča - Čiče iz leta 1911. V nadaljevanju retrospektive si bo mogoče ogledati še 21 filmov.

Direktor Jugoslovanske kinoteke Radoslav Zelenovič, ki se bo udeležil tudi odprtja retrospektive, je v besedilu o kinoteki obudil spomine na njeno zgodovino: "Malo več kot pol stoletja nazaj se je vselila v prostore nekoliko sumljivega porekla, v prostore bivšega kina Kosovo, in kakor vedo povedati tisti izkušenejši - enega pomembnejših beograjskih bordelov".

Prvi večji obisk se je dogodil, ko je kinoteko obiskal veliki čarovnik kinotečnega sveta, duhovni oče francoskega novega vala Henri Langlois. Priložnosti za obisk pa niso zamudili niti Kirk Douglas, Akira Kurosawa, Alfred Hitchcock, Simone Signoret, Harvey Keitel in Liv Ulman.

Jugoslovanska kinoteka je preživela dobre in hude čase, je zapisal direktor, vedno pa je zmagala ljubezen do filma. O tej priča tudi statistika: milijon obiskovalcev v zadnjih desetih letih, okoli 3,5 milijona v celotni zgodovini, približno 150.000 ali več predvajanih filmov, 40.000 projekcij, 300 razstav in 50 knjig.