Grumova nagrada prvič ženski

S podelitvijo priznanj, izbranimi odlomki iz nominiranih besedil za Grumovo nagrado, glasbenimi prispevki skupine Jararaja in sklepnimi besedami direktorja PG Boruta Veselka se je v Prešernovem gledališču slovesno končal 37. teden domače drame.

Objavljeno
02. april 2007 08.00
Kranj – S podelitvijo priznanj, izbranimi odlomki iz nominiranih besedil za Grumovo nagrado (v izvedbi igralcev PG Kranj v režiji Andreje Kovač), glasbenimi prispevki skupine Jararaja in sklepnimi besedami direktorja PG Boruta Veselka se je v Prešernovem gledališču slovesno končal 37. teden domače drame.

Med 51 dramskimi besedili, prispelimi na letošnji natečaj, in štirimi lanskimi nominiranci, je žirija, ki ji je predsedoval dr. Blaž Lukan, z nagrado Slavka Gruma postavila na vrh »črno tragedijo o resnici ženske kot žrtve« Dragice Potočnjak Za naše mlade dame. To je prva Grumova nagrada v zgodovini podeljevanja (od leta 1979), ki jo je prejela dramatičarka oziroma 31. dramsko besedilo s to prestižno nagrado.

Ista žirija je podelila tudi bienalno Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji Nebojši Pop Tasiću, ki se je kot svobodni dramaturg uveljavil predvsem kot stalni sodelavec v prepoznavnem režisersko-dramaturškem tandemu z režiserjem Jernejem Lorencijem.

Nagrada za najboljšo uprizoritev

Druga žirija, ki ji je predsedovala Alenka Bole Vrabec, pa je med šestimi tekmovalnimi predstavami po izbiri selektorice Barbare Orel nagradila s Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev komorno opero Iztoka Lovrića in Gregorja Strniše Mnemosyne v produkciji Gledališča Glej iz Ljubljane. Isto uprizoritev je z najvišjo povprečno oceno postavilo na vrh med vsemi tekmovalnimi in spremljevalnimi predstavami tudi festivalsko občinstvo, tako da je dobila še nagrado občinstva, ki jo podeljuje TSD v sodelovanju z Gorenjskim glasom in MO Kranj.

Več preberite v ponedeljkovi izdaji Dela!