Italijanski pisatelj napada predsednika Busha

Eco opozarja na zgodovinske izkušnje pri obravnavi islama ter meni, da politiki ponavljajo napake svojih predhodnikov. V začetku marca bo objavljena pisateljeva najnovejša knjiga političnih esejev.

Objavljeno
23. februar 2007 17.38
Frankfurt - Politika in še posebej ameriški predsednik George Bush se pri obravnavanju islama po mnenju italijanskega pisatelja Umberta Eca ne menijo za pomembne zgodovinske izkušnje. Pisatelja preseneča Busheva neumnost, ko govori o novi križarski vojni. "Križarske vojne so kristjani vendar izgubili," je 75-letni Eco, avtor romana V imenu rože, povedal za sobotno izdajo časnika Frankfurter Rundschau.

Spopadi v Afganistanu so ga navdali z občutkom redkega efekta "deja vu", je povedal pisatelj, ki mu bo v začetku marca münchenska založba Hanser Verlag objavila najnovejšo knjigo političnih esejev pod naslovom "Im Krebsgang voran".

Eco je še opozoril, da so se v 19. stoletju Angleži spopadali s podobnimi problemi kot danes. "Angleži, ki niso bili sposobni razumeti plemenske mentalitete, so bili masakrirani. In 150 let kasneje znova delajo iste napake. Bilo bi smešno, če ne bi bilo tako tragično."