Izrael kljub sporni pesmi na Eurosongu

Organizatorji tekmovanja za evrovizijsko popevko so v sporočili, da se bo Izrael kljub sporni pesmi, lahko udeležil letošnjega Eurosonga.

Objavljeno
14. marec 2007 15.08
Zmagovalci Eurosonga 2006 Lordi
Helsinki - Organizatorji tekmovanja za evrovizijsko popevko so danes v Helsinkih sporočili, da se bo Izrael kljub sporni pesmi, ki naj bi se nanašala na nevarnost iranskega jedrskega programa, lahko udeležil letošnjega Eurosonga. Organizatorji naj bi sicer še pred kratkim razmišljali o izključitvi izraelske popevke zaradi "neprimernega" političnega besedila.

Kot je povedal predstavnik Evropske radiotelevizijske zveze (EBU), pristojen za predvajanje Eurosonga, Svante Stockselius, je popevka z naslovom "Push the Button", ki jo v angleškem, francoskem in hebrejskem jeziku izvaja skupina Teapacks, uvrščena na uraden seznam 42 pesmi, ki se bodo 12. maja v Helsinkih potegovale za naslov zmagovalke glasbenega dogodka. Tega si ga je lani v Evropi ogledalo 100 milijonov televizijskih gledalcev.

"Sprejeli smo vse predlagane popevke," je dodal Stockselius, hkrati pa na novinarski konferenci priznal, da so bile določene "predmet razprav". Govorice in izjave nekaterih finskih organizatorjev Eurosonga so nedavno kazale, da bi lahko izraelsko pesem zaradi posrednih namigovanj na iranski jedrski program izključili iz tekmovanja. "Pravila Evrovizije so zelo jasna: pesmi ne smejo vsebovati niti vulgarnega govora niti politične propagande," je danes poudaril Stockselius.

Pesem naj bi namigovala na jedrsko vojno

Pesem, s katero bo skupina Teapacks v Helsinskih nastopila na polfinalnem izboru 10. maja, naj bi svarila pred nevarnostjo jedrske vojne. Njeno besedilo pa med drugim pravi tudi: "Obstajajo blazni voditelji, ki želijo škoditi z diaboličnimi tehnologijami in pritisnili bodo na gumb". V pogovoru za izraelski časnik Jediot Aharonot so člani skupine sicer že časom zanikali, da bi pesem govorila o Iranu in tovrstna razmišljanja označili za "absurdna".

Skupina Teapacks je bila ustanovljena leta 1988, v Izraelu pa je postala priljubljena v 90. letih minulega stoletja. Izdala je devet albumov, v katerih združuje izraelski rock in pop ter včasih orientalske zvoke. Skupina sicer prihaja iz izraelskega mesta Sderot na jugu Izraela. Mesto, ki leži nedaleč od območja Gaza, je pogosto tarča palestinskih raketnih napadov.

Letošnje tekmovanje za evrovizijsko popevko bo prvič potekalo na Finskem, potem ko je na lanskem izboru presenetljivo zmagala finska hard rock skupina Lordi s pesmijo "Hard Rock Hallelujah". Člani skupine, ki so bili na odru zamaskirani kot pošasti, so takrat številne med občinstvom popevkarskega tekmovanja šokirali.