Jurčičevi nagrajenci so Edvard Žitnik, Jaroslav Skrušny in Horst Ogris

Sklad Josipa Jurčiča, ki sta ga pred slabim desetletjem in pol ustanovila Nova revija in Društvo slovenskih pisateljev, je že štirinajstič podelil Jurčičeve nagrade za publicistične in novinarske dosežke.

Objavljeno
06. marec 2007 21.14
Edvard Žitnik
Ljubljana – Sklad Josipa Jurčiča, ki sta ga pred slabim desetletjem in pol ustanovila Nova revija in Društvo slovenskih pisateljev, je že štirinajstič podelil Jurčičeve nagrade za publicistične in novinarske dosežke. Nagrajenci za leto 2006 so Edvard Žitnik, Jaroslav Skrušny in Horst Ogris.

Edvard Žitnik, radijski in televizijski novinar, dopisnik iz tujine, dokumentarist in urednik na RTV Slovenija, je nagrado prejel predvsem za izjemen avtorski opus dokumentarcev. Omenimo le zgodbo o dekanu pravne fakultete Borisu Furlanu, ki je bil na montiranem povojnem procesu obsojen na smrt, in zgodbo o ponosu predvojne Italije, ladji Rex, pokopani v slovenskem morju.

Jaroslav Skrušny je Slovencem odkrival velikane francoske in češke literature, kot odgovorni urednik kulturnih in umetniških programov pa »odločilno pripomogel k temu, da je TV Slovenija postajala čedalje bolj kulturna in javna ustanova.«

Horst Ogris, novinar slovenskega programa ORF v Celovcu, je »s svojimi vedno inventivnimi intervjuji s slovenskimi literarnimi, likovnimi, gledališkimi in glasbenimi ustvarjalci, ki jih je objavljal največ na radiu, nemalo pa tudi v slovenskih programih ORF, skrbel za to, da so bili koroški Slovenci sproti obveščeni o najpomembnejših dogodkih v slovenski kulturi«.