Kaja Draksler v Cankarjevem domu

V torek, 3. novembra, bo ob 20.30 v ljubljanskem Cankarjevem domu nastop Acropolis Quarteta Kaje Draksler, ki bo premierno predstavil svoj nov album Türkü, na katerem se spogleduje s turško glasbeno dediščino.

Objavljeno
29. oktober 2009 14.34
Anna Omarczyk
Anna Omarczyk
V Cankarjevem domu bo 3. novembra ob 20.30 nastopila Kaja Draksler z Acropolis Quartet, kjer bo predstavila svoj nov album Türkü. Kot gostja bo nastopila turška pevka Sanem Kalfa.

Kaja Draksler (klavir) je svoj kvartet ustanovila leta 2005 na Nizozemskem. Sestavljajo ga George Dumitriu (kitara), Goran Krmac (tuba), Kristijan Krajnčan (bobni) ter Sanem Kalfa (glas). Kaja je prvič nastopila na velikem tekmovanju za najboljši aranžma na Konservatoriju princa Klausa v Groningenu na Nizozemskem decembra 2005 in osvojila drugo nagrado. Na najnovejšim albumu je osem skladb, večinoma gre za sodobne, jazzovske priredbe turških ljudskih pesmi v aranžmajih članov zasedbe, ena skladba pa je avtorsko delo bobnarja Kristijana Krajnčana.

Gradivo za album se je rodilo v študentski sobi v Groningenu, kjer sta se sostanovalki Kaja in Sanem dogovorili za skupen projekt. Sanem je Kaji predlagala nekaj turških ljudskih pesmi, ki sta jih najprej izvajali v duu, nato pa sta vključili še preostale člane kvarteta. Gradivo je bilo tako posneto marca letos v Groningenu, dokončno zvočno obliko pa je posneto gradivo doživelo v Samurai Hotel Studiu v New Yorku septembra letos pod vodstvom Davida Stollerja (mix) in Kevina Blacklerja (master).