Karavla v tekmovalnem programu Carigrajskega festivala

Film Karavla Rajka Grliča je med desetimi deli, ki tekmujejo za novoustanovljeno nagrado v programu Človekove pravice na filmu na mednarodnem filmskem festivalu v Carigradu.

Objavljeno
04. april 2007 10.25
Karavla je film, ki se nedavne preteklosti ne loteva nostalgično
Strasbourg - Film Karavla Rajka Grliča je med desetimi deli, ki tekmujejo za novoustanovljeno nagrado v programu Človekove pravice na filmu na mednarodnem filmskem festivalu v Carigradu.

Na festivalu, ki se je začel 31. marca in bo trajal do 15. aprila, bodo prvič podelili filmsko nagrado Sveta Evrope za človekove pravice (FACE) filmu, ki na najboljši način izraža vrednote, ki jih zastopa SE glede človekovih pravic, osebnih in političnih svoboščin ter vladavine prava.

Dobitniku bodo izročili bronasto skulpturo in denarno nagrado v višini deset tisoč evrov, je sporočil Svet Evrope. Med devetimi ostalimi filmi so Sodišče Abderahmana Sisaka iz Malija, posnet v koprodukciji s Francijo in ZDA, Sušna sezona Mahameta Saleha Haruna iz Čada, posnet v sodelovanju s Francijo, Belgijo in Avstrijo, Violina Francisca Vargasa iz Mehike, Vrnitev domov Omerja Ugurja iz Turčije, Flandrija Bruna Dumonta iz Francije, Dnevi slave Rašida Bušareba - koprodukcija Maroka, Alžirije in Belgije, Okrivi za to Fidela Julije Gavras, italijansko-francoska koprodukcija, Strajk - junaki iz Gdanska Volkerja Schlendorfa, nemško-poljska koprodukcija, in Štiri minute Chrisa Krausa iz Nemčije.

Film Karavla je bil posnet v sodelovanju filmskih hiš iz Srbije, Hrvaške, BiH, Črne gore, Makedonije, Slovenije, Avstrije, Francije, Madžarske in Velike Britanije ter ob pomoči evropskega filmskega sklada Eurimages.