Katera bo slovenska popevka leta?

Na festivalu Slovenska popevka, ki bo v Plečnikovih Križankah 4. septembra, se bo predstavilo in pomerilo 14 novih, prav za festival nastalih skladb.

Objavljeno
25. avgust 2005 14.54
Zmagovalci Slovenske popevke po izboru občinstva Dežur s pesmijo Na vrh sveta
Ljubljana - Festival Slovenska popevka se je po Ljubljanskem gradu v zadnjih letih zasidral v Plečnikovih Križankah, kjer bo v nedeljo, 4. septembra, spet ponudil v presojo 14 novih, prav za festival nastalih skladb. Strokovna komisija bo izbirala najboljše besedilo, najboljšo priredbo, najboljšega izvajalca in najboljšega debitanta ter najboljšo popevko v celoti, najljubšo pesem bodo s pomočjo telefonskega glasovanja izbrali tudi gledalci in poslušalci.

Na razpis je prispelo 53 skladb, komisija je za tekmovanje izbrala Če je to slovo v izvedbi skupine Yuhubanda, Pusti mi krila (Regina), Kam (Iva Stanič), Naj bo kot prej (Jernej Dermota ), Na prepihu sanj (Katrinas), Ne (Nova pot), Ne razumem (Ylenia), Nihče ne ve (Anika), Oprosti mi (Monika Pučelj), Senca negra (Diona Dim), Veter z juga (FolkRola), V novi dan ( Selekcija), www.ljubezen.si (Kalamari) in Žana (Žana).

Izvajalce bo spremljal veliki revijski orkester RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana, Patrika Grebla in Roka Goloba.

V strokovni komisiji bodo Jernej Vene, Črt Sojar Voglar, Aleš Čar, Ivo Umek in Rok Lopatič. Najboljšo skladbo po mnenju strokovne komisije bo določila posebna komisija Društva slovenskih skladateljev, v kateri bodo Črt Sojar Voglar, Jure Robežnik in Jaka Pucihar, so povedali na RTV Slovenija, ki Slovensko popevko organizira v sodelovanju s Festivalom Ljubljana in ljubljansko mestno občino.

Lani so strokovni presojevalci za najboljšo popevko leta izbrali skladbo Samo avtorjev Marina Legoviča in Damjane Kenda Hussu v izvedbi Ylenie Zobec, po izboru občinstva, ki je glasovalo po telefonu, pa je za najboljšo obveljala pesem Na vrh sveta avtorja Janija Lipičnika v izvedbi skupine Dežur.