Katero mesto bo prestolnica kulture?

Na razpis ministrstva za izbor mesta za nominacijo za naslov Evropska prestolnica kulture 2012 so prispele štiri popolne vloge za kandidaturo, in sicer za mesta Ljubljano, Maribor, Celje in Koper.

Objavljeno
07. marec 2007 17.33
Ljubljana - Na razpis ministrstva za izbor mesta za nominacijo za naslov Evropska prestolnica kulture za leto (EPK) 2012 so, po pričakovanjih, prispele štiri popolne vloge za kandidaturo, in sicer za mesta Ljubljano, Maribor, Celje in Koper, so popoldan sporočili z ministrstva za kulturo.

V komisiji za odpiranje vlog so bili predsednica Tanja Vertelj in člani Barbara Vodopivec, Vesna Jurca Tadel, Vid Klančar in Andrej Breznik.

Mednarodna 13-članska ocenjevalna komisija, ki jo je minister za kulturo Vasko Simoniti imenoval novembra lani, bo zasedala od 19. do 23. aprila. Na ministrstvu so potrdili, da so v komisiji Franco Bianchini iz Velike Britanije, Guy Dockendorf iz Luksemburga, Herald Voorneveld z Nizozemske, Peter Vujica iz Avstrije ter iz Slovenije Marjeta Ciglenečki, Marjan Hribar, Monika Kirbiš, Igor Masten, Bernard Nežmah, Mitja Rotovnik, Vladimir Rukavina, Janez Suhadolc in Peter Verlič.

Kdo bo prepričal komisijo?

Na podlagi priporočila mednarodne ocenjevalne komisije naj bi minister Simoniti vladi predlagal ime mesta oziroma mest za nominacijo za naziv Evropska prestolnica kulture, le ta pa mora svoj predlog do 31. decembra posredovati pristojnim institucijam EU - Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji (EK) in Odboru regij.

Predlog Slovenije bo presojala sedemčlanska mednarodna komisija, ki jo imenuje EK. Dva člana komisije predlaga Evropski parlament, dva Svet EU, dva EK in enega Odbor regij. Mednarodna komisija pripravi priporočilo. Evropski parlament mora v roku treh mesecev od prejetja poročila mednarodne komisije posredovati mnenje o nominacijah.

Komisija mora zatem posredovati svoje priporočilo, ki upošteva tako mnenje parlamenta kot mednarodne komisije, Svetu EU. Mesto, ki izpolnjuje pogoje za Evropsko prestolnico kulture 2012, razglasi Svet EU.