Kažipoti po sodobni liriki

Na Strarem gradu v Celju bodo enemu izmed petih nominirancev - Kristine Hočevar, Peter Kolšek, Peter Semolič, Jože Snoj in Lucija Stupica - podelili že 13. nagrado za najboljšo pesniško zbirko v Sloveniji.

Objavljeno
25. avgust 2009 09.07
Damjana Stamejčič
Damjana Stamejčič
Danes je praznični dan slovenske pesniške besede. Na Starem gradu v Celju bodo namreč nocoj na pesniškem večeru Nekoga moraš imeti rad že trinajsto leto zapored podelili nagrado za najboljšo pesniško zbirko v Sloveniji enemu od petih nominirancev. Družba Fit media, sicer pobudnica in organizatorka Veronikine nagrade, pa bo posebno pesniško priznanje, zlatnik poezije, izročila pesniku Ivanu Minattiju. Na prazničnem pesniškem večeru, ki se bo na Starem gradu začel ob 19.30, bodo poleg petih nominirancev za lavreata poezije svoje pesmi brali Cvetka Bevc, Miriam Drev, Ivan Dobnik in Ivan Minatti.

 

Strokovna žirija, ki je presojala dosežke enoletne poetične bere v Sloveniji in jo sestavljajo literarna kritičarka in prevajalka, sicer predsednica žirije, Jelka Kernev Štrajn, novinarka TVS Alenka Zor Simoniti in pesnik Milan Vincetič, je lavreata izbirala med več kot 300 pesniškimi zbirkami, ki so izšle, kot določajo pravila, v času od junija 2008 do konca maja 2009, ter v ožji izbor uvrstila pet pesniških zbirk: Repki pesnice Kristine Hočevar, Opuščanje vrta pesnika Petra Kolška, sicer Delovega urednika in kolumnista, Rimska cesta pesnika Petra Semoliča, Kažipoti brezpotij pesnika Jožeta Snoja in zbirko Otok, mesto in drugi pesnice Lucije Stupice. Lavreatu poezije bo Veronikino nagrado podelila Mestna občina Celje v sodelovanju z družbo Riko ter Javno agencijo za knjigo RS.

 

Doslej so prestižno Veronikino nagrado dobili Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Tone Pavček, Taja Kramberger in Milan Dekleva, ki je doslej nagrado odnesel dvakrat. Zlatnik poezije pa so dobili Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič in Miroslav Košuta.

 

Iz torkove tiskane izdaje Dela