Kdo bo letos "udaril" na budimpeštanskem otoku?

Eden izmed večjih glasbenih festivalov na območju Vzhodne Evrope, madžarski Sziget letos obeležuje 15-letnico. Nastop so med drugim že potrdili Pink, Gentleman, Sinead O'Connor, The Killers in tudi Chemical Brothers.

Objavljeno
30. marec 2007 10.46
Glavni oder festival Sziget
Budimpešta - Eden izmed večjih glasbenih festivalov na območju Vzhodne Evrope, madžarski Sziget (otok) letos obeležuje 15-letnico. Sedemdnevno glasbeno rajanje se bo začelo 7. avgusta, nastop na letošnjem Szigetu pa je potrdilo več kot 50 skupin. Na letošnji jubilejni izdaji bodo po napovedih na glavnem odru med drugimi nastopili Pink, Gentleman, Sinead O'Connor, Juliette and the Licks, The Killers, Nine Inch Nails, Chemical Brothers in The Hives, so sporočili organizatorji.

Raznolikim svetovnim godbam bodo prostor namenili na odru "World music", kjer napovedujejo nastop slovite "glasbene ambasadorke" Cesarie Evore, malijskega glasbenika Salifa Keita, kamerunskega saksofonista Mana Dibanga, romske zasedbe Fanfare Ciocarlia, jamaiške ska zasedbe Skatalities in drugih.

V "Party areni" bodo za plesne ritme poskrbeli priznani svetovni DJ: Dave Clarke, Goldie, Satoshi Tomiie, DJ Hell, Plump DJ's, Timo Maas in Silicone Soul. Posebej ob 15-letnici bodo na Szigetu poskrbeli tudi za skupine, ki se do sedaj niso uspele predstaviti madžarskemu občinstvu. Med njimi bodo GusGus, Hooverphonic in Hyper. Za metalce bo še posebej zanimiv oder "Hammerworld", na katerem bodo s tršimi ritmi postregli Killing Joke, Within Temptation in Negative.

Prvi Sziget festival so organizirali leta 1993. Spremljalo ga je približno 43.000 obiskovalcev, ki so lahko prisluhnili 200 koncertom, si ogledali 80 filmskih projekcij, 40 gledaliških predstav in drugih performansov. Leto kasneje so na festivalu našteli 143.000 obiskovalcev, poleg znanih madžarskih bandov pa so na njem nastopili priznani tuji glasbeniki, med njimi Jethro Tull, Ten Years After in Grandmothers of Invention. Po začetnih finančnih težavah je festival od leta 1995 doživel pravi programski razcvet.

Do začetka novega tisočletja se je izoblikoval v koherenten, dobro strukturiran festival, ki združuje zvrstno in kulturno raznolike melodije. Lansko leto je bilo na festivalu več kot 200 dogodkov dnevno, v celem tednu pa se je zvrstilo 500 koncertov madžarskih glasbenikov, nastopilo je 250 mednarodnih gostov iz 44 držav, pripravili pa so tudi druge kulturne in družabne dogodke.