Kdo bo najbolj komičen?

Celjski župan Bojan Šrot je na nocojšnjem odprtju Dnevov komedije 2007 v Celju povedal, da je festival komedije prva in največja kulturna prireditev v mestu, ki se lahko pohvali tudi s presežki.

Objavljeno
26. januar 2007 23.00
Naj se predstava začne
Celje - Celjski župan Bojan Šrot je na nocojšnjem odprtju Dnevov komedije 2007 v Celju povedal, da je festival komedije prva in največja kulturna prireditev v mestu, ki se lahko pohvali tudi s presežki. Poudaril je, da si je tudi občina zastavila presežke in nove izzive na kulturnem področju v prihodnosti, saj se je odločila kandidirati za Evropsko prestolnico kulture 2012. Šrot je prepričan, da bodo skladno z razvojem mesta razvijali in na evropsko raven dvigovali tudi kulturno produkcijo in ponudbo.

Kot je dejal Šrot, prepričanje nekaterih, da se je v preteklosti v Celju vlagalo samo v šport ter se zanemarjalo druga področja, zlasti kulturo, ne drži. Prvič zato, ker sodobno pojmovanje kulture ne deli več na institucionalno in neinstitucionalno, pač pa kultura posega na vsa področja našega življenja. Omenil je tudi, da so v Celju v zadnjih letih nastajali zanimivi kulturni produkti in presežki, med katere sodijo tudi Dnevi komedije.

Župan je izrazil veselje, da Dnevi komedije sovpadajo s pripravami Celja na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture leta 2012, in da so pomen kulture pri promociji in dvigovanju ugleda mesta, gospodarskih družb in tudi posameznika zaznala številna podjetja, ki podpirajo Dneve komedije.

Vršilec dolžnosti upravnika Slovenskega ljudskega gledališča Celje Borut Alujevič je povedal, da za izvedbo festivala zelo težko zagotoviti finančna sredstva, res pa je, da Dneve komedije od samega začetka podpirata Banka Celje in celjska občina, zadnja leta pa tudi Engrotuš.

Pričeli s tekmovalno predstavo Šah mat Vinka Möderndorferja

Letošnji Dnevi komedije so se pričeli s tekmovalno predstavo Šah mat Vinka Möderndorferja v režiji Dušana Mlakarja in izvedbi domačih gledališčnikov. Selektorica Tina Kosi je v tekmovalni program festivala, ki se bo zaključil 18. februarja, vključila osem predstav, v spremljevalnem delu pa bo mogoče videti tri predstave. Nagrajence Dnevov komedije bodo razglasili na zaključni prireditvi, ki jo bo zaznamovala tudi monodrama Pavlek avtorja rokgre v izvedbi Petra Ternovška.

V tekmovalni program so uvrščene še predstave Plen Joeja Ortona v režiji Borisa Cavazze (Gledališče Koper), Šparovček Eugena Labicheja in Botha Straussa režiji Martina Kušeja (SNG Drama Ljubljana), Kako smo ljubili tovariša Tita Radoslava Zlatana Doriča v režiji Marjana Bevka (SNG Nova Gorica in Kosovelov dom - Kulturni center Kras, Sežana), Gospodinja Jamesa Prideauxa v režiji Zvoneta Šedlbauerja (Mestno gledališče ljubljansko), Intimna komedija Noela Cowarda prav tako v Šedlbauerjevi režiji (Drama SNG Maribor), Blazno resno slavni Dese Muck v režiji Katje Pegan (Prešernovo gledališče Kranj) in Bil je škrjanec Ephraima Kishona v režiji Borisa Kobala (Špas teater, Mengeš).

V spremljevalnem programu bodo celjski gledališčniki uprizorili Kabaret Joeja Masteroffa, Freda Ebba in Johna Kanderja v režiji Mihe Alujeviča ter predstavo To ti je lajf Tine Kosi v režiji Vita Tauferja. Občinstvo si bo lahko ogledalo tudi pantomimično glasbeno predstavo Moč ljubezni Halldore Malin Petursdottir.

Kot že na prejšnjih festivalih bo tudi letos občinstvo ocenjevalo predstave z ocenami od 1 do 5. Ob koncu festivala bodo razglasili najboljšo predstavo po izboru občinstva, strokovna žirija, ki jo sestavljajo igralka celjskega gledališča Nada Božič, prevajalec Jakob Jaša Kenda in režiser Andrej Jus, pa bo podelila nagrade za žlahtnega komedijanta, komedijantko, režiserja in komedijo.