Kdo izbira, kdo izbere?

Mednarodni literarni festival Vilenica bo letos potekal že štiriindvajsetič. Leto pred visokim jubilejem sta organizatorja Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica med 2. in 6. septembrom pripravila še posebej bogat in pester program.

Objavljeno
20. avgust 2009 23.41
vilenica
Jela Krečič
Jela Krečič
Mednarodni literarni festival Vilenica bo letos potekal že štiriindvajsetič. Leto pred visokim jubilejem sta organizatorja Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica med 2. in 6. septembrom pripravila še posebej bogat in pester program, ki so ga včeraj z vodjo festivala Miljano Cunto na čelu predstavili na tiskovni konferenci. Glavni del programa bo posvečen letošnjemu lavreatu Vilenice Claudiu Magrisu, avtorju odmevnih del, kot sta Donava in Mikrokozmosi. Slovenski avtor v središču pa bo Boris Pahor.

Ta programski sklop se umešča v Trst, kraj obmejne identitete. Poleg Pahorja in Magrisa, ki ju povezuje to kulturno, religiozno in narodnostno razgibano mesto, se bodo organizatorji letos spomnili še enega pomembnega književnika iz tega mesta, prvega vileniškega lavreata in Tržačana Fulvia Tomizze ob deseti obletnici njegove smrti.

Od preostalih vileniških gostov velja opozoriti na pisatelja alžirskega rodu Yasmina Khadra, bosansko-hrvaškega Miljenka Jergovića, ukrajinsko pesnico Oksano Zabužko in ameriškega pesnika Forresta Ganderja.

 

Okrog štirideset avtorjev iz več kot dvajsetih držav in vrsta akademikov, urednikov, založnikov in iz srednjeevropskih držav in od drugod bo sicer v času festivala, kot je že v navadi, poslušala branja, se udeleževala okroglih miz in razprav ter drugih kulturnih dogodkov.
Letos se bodo v strokovnem sklopu Vilenice posvetili temi Kdo izbere? Na okrogli mizi in na mednarodnem komparativističnem kolokviju bodo tako obravnavali mehanizme izbora knjig na trgu in v medijih. O tem, kdo izbira mlade avtorje, bodo govorili v spremljevalnem programu festivala.

Projekt Manj poznane književnosti Evrope na Vilenici letos prinaša književnost iz Flandrije. Ob tej priložnosti so izdali antologijo sodobne poezije iz Flandrije z naslovom Ruimte. V okviru predstavitev literarne dejavnosti slovenskih manjšin bo letos v ospredju slovensko-argentinska književnost.

Med knjižnimi novostmi, ki so jih prav tako predstavili včeraj na okrogli mizi, velja poudariti Zbornik Vilenice 2009, angleški prevod romana Spopad s pomladjo Borisa Pahorja ter prevod del nagrajenca Vilenice 2008 Andrzeja Stasiuka v dva jezika.

Kot veleva vileniška tradicija, bodo tudi letos poleg velike nagrade Vilenica podelili kristal Vilenice za najboljši prispevek v zborniku. Prav tako bodo predstavili dobitnika nagrade mlade Vilenice, ki jo podeljuje Kulturno društvo Vilenica. V sodelovanju s Srednjeevropsko pobudo bo mladi avtor četrtič zapored dobil pisateljsko štipendijo SEP.