Kjer se srečata Vzhod in Zahod, tradicija in sodobnost

Cankarjev dom bo naslednje štiri mesece gostil številne prireditve, na katerih bodo predstavili umetnost in kulturo Turčije. Prireditev bo odprl plesni spektakel Ogenj Anatolije, v katerem nastopa več kot 60 članov.

Objavljeno
13. februar 2007 16.06
Mercan Dede
Ljubljana - Kar štiri mesece, od 24. februarja do 24. junija, bo ljubljanski Cankarjev dom gostil številne umetnike, ki prihajajo iz Turčije. Zvrstile se bodo plesne, glasbene, filmske, literarne in druge prireditve, predavanja in razstave. Kot je povedal Mitja Rotovnik, direktor Cankarjevega doma, nadaljujejo predstavljanje v Sloveniji manj znanih kultur. Po predstavitvi kultur Zahodne Afrike, Avstralije, Argentine in Japonske, so se odločili za predstavitev Turčije, zato da bi bolje spoznali kulturno produkcijo dežele, ki želi vstopiti v Evropsko unijo. »Turčija je dežela prihodnosti in če jo želimo razumeti, jo moramo odkrivati in se od nje učiti. Prireditev Umetnost Turčije naj bo majhen a dragocen korak v to smer,« je še poudaril Rotovnik.

Festival Umetnost Turčije se bo začel ognjevito, in sicer v soboto, 24. februarja, z izredno popularnim plesnim spektaklom Ogenj Anatolije (Fire of Anatolia) v katerem bo sodelovalo več kot šestdeset članov. Kot je povedal Bogdan Benigar, ki v Cankarjevem domu skrbi za glasbe sveta in jazz, bodo nastopili s programom prilagojenim za Gallusovo dvorano, in vse kaže, da bodo predstave vse štiri dni zaporedoma razprodane. V treh večerih pa se bodo predstavili tudi glasbeniki in glasbenice iz Turčije, ki izvirno združujejo elemente tradicionalnega in sodobnega, odlična kurdska pevka Aynur Karadogan, mojster elektronike Mercan Dede, tolkalist Burhan Öçal z orkestrom, duet Erkan Oğur, kitare in Ismail H. Demircioğlu, glas, in mojster na flavti ney Kudsi Erguner s projektom Islam Blues. Klasično glasbo pa bo zastopal izvrsten pianist Fazil Say, ki je pri nas že nastopil.

Več si preberite v sredinem Delu!