Kmalu nova stalna razstava Bauhausa

Ob bližajoči se stoti obletnici pomembne umetniške šole bodo nemške oblasti za novo postavitev prispevale okoli 25 milijonov evrov.

Objavljeno
15. september 2014 14.25
Je. K., kultura
Je. K., kultura

Muzej Bauhausa v mestu Dessau pripravlja novo stalno razstavo, piše STA. Bogato zbirko muzeja nameravajo ob visokem jubileju leta 2019 predstaviti na bolj fleksibilen in dinamičen način.

Ni presenečenje, da se nemški mediji že zdaj ukvarjajo s stoletnico Bauhausa. Gre namreč za umetniško šolo, ki jo je leta 1919 ustanovil arhitekt Walter Gropius, na njej pa so v štirinajstih letih delovanja poučevala ključna imena modernizma in zgodnjih avantgard: od Pieta Mondriana do Paula Kleeja, Vasilija Kandinskega in mnogih drugih. Eden od slavnih študentov je bil slovenski slikar in avantgardist Avgust Černigoj.

Visoka šola za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus je imela velik vpliv. Njena zgodovina je bila pestra. Na njej so se rojevale precej drzne umetniške stvaritve in širile levičarske politične ideje, šola se je trikrat selila po Nemčiji, nazadnje pa je postala trn v peti nacistov, ki so jo zaprli.

V štirinajstih letih so na Bauhausu delovale številne delavnice, sprva – pod Johannesom Ittnom – usmerjene bolj v uporabne umetnosti, oblikovanje keramike, tkanin, lesa ipd., pozneje s profesorji, kot so bili Vasilij Kandinsky, Paul Klee, Lazslo Moholy Nagy in Oskar Schlemmer, pa tudi bolj v ožje umetnostne discipline, slikarstvo, kiparstvo, fotografijo in gledališče.

Stroški gradnje muzeja so trenutno ocenjeni na 25 milijonov evrov. V njem bo predstavljena druga največja zbirka šole Bauhaus, ki po navedbah Sklada Bauhaus Dessau obsega okoli 25.000 eksponatov in dokumentov.