Alen Steržaj - Kdo je zdaj tu normalen?

Gonilna sila skupine Big Foot Mama je v prvencu odgrnil tančico z glasbenega zakulisja.

Objavljeno
24. maj 2016 10.05
LJUBLJANA SLOVENIJA 23.1.2012 VIKEND 1000 FOTO JOZE SUHADOLNIK
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Pri glasbenikih, ki pišejo besedila in so hkrati še novinarji,­ je verjetno le vprašanje časa, kdaj bodo izdali svoj prvenec.­ Alen Steržaj se je kar nekaj časa upiral, vendar je nedavno v prvencu­ Pa ste vi normalni?! (Mladinska knjiga) ponudil obilico kratkih zgodb in misli, povezanih predvsem z glasbo in glasbeniki.

Kdo je danes še normalen, da se ukvarja z glasbo in ­pisateljevanjem?

Mislite nenormalen? S pisateljevanjem entuziast, ki ne razmišlja, koliko bo s tem zaslužil. Z glasbo pa se v resnici ukvarja veliko ljudi.­ Precej več, kot jih od nje lahko živi.

Torej ste vi normalni?

Ne vem. Je normalno, da imaš pri štiriinštiridesetih letih sedem let delovne dobe, ne hodiš v službo, nisi poročen, nimaš otrok, vstajaš opoldne in zaspiš ob treh ponoči? Je normalno, da ne praznuješ praznikov, ne padaš na reklame, živiš izključno od navdiha in preživljaš vikende na koncertih s tisoči najstnikov pod odrom? Zame je.

Gotovo je bilo pri vas kot novinarju, pa tudi glasbeniku, ki je napisal veliko pesmi in besedila zanje, le vprašanje časa, kdaj boste napisali in izdali knjigo. Kako je pri vas potekal ta proces?

To je pravzaprav knjiga o Palčku, mojem resničnem kolegu, s katerim se poznava že dvajset let in srečujeva v glasbenem zakulisju. Je eden najzanimivejših ljudi, kar jih poznam, in ko začne pripovedovati zgodbe in misli iz svojega nenavadnega življenja, ga vsi poslušamo z odprtimi usti in smehom. Novinarski čut mi je povedal, da bi se dalo iz tega napisati knjigo. In sem si začel zapisovati te zgodbe ter jih predelovati v literarno delo. Sedem let kasneje sem izdal knjigo.

Je glasbeni posel sploh še posel? Ali je to neki vase zaprt in vase zagledan svet glasbenikov, producentov, menedžerjev, spremljevalk, tehnikov, roadijev?

Glasba je posel, ki si želi biti posel. Sanje vsakega glasbenika so, da bi živel od ustvarjanja. Mnogi slovenski glasbeniki ne ločijo glasbe kot umetnosti od glasbe kot biznisa. Od glasbe boš lahko živel samo, če se bo večja masa ljudi identificirala s tvojo glasbo, tu pa ni pomembno, da si kakovosten, pač pa da imaš faktor X. Samo takrat bodo kupovali vstopnice za tvoje koncerte. Ampak to pač ni usojeno vsakemu glasbeniku, sploh na tako majhnem tržišču. In potem to res postane vase zagledan svet glasbenikov in tehnikov. Mnogi skušajo uspeti tako, da se prilagajajo okusu občinstva. Big Foot Mama ima srečo, da se z našo glasbo naravno identificirajo množice in se nam ni treba posebej prilagajati.

V prvencu ponudite šopek kratkih domislic, fragmentov pogovorov, težkih umovanj ter stereotipnih pogledov na svet. Se take misli rojevajo na poti na koncert ali na poti s koncerta?

Te misli se rojevajo v vsakdanjem življenju, ko opazuješ sebe in druge ljudi. Si jih pa pripovedujemo, ko se vozimo s koncerta, to pa ja.

Nekoliko pa vendarle odškrnete zakulisno dogajanje? Je v zaodrju še vedno tako razvratno, kot se govori?

Ne vem, kaj se govori, gotovo pa si vzamemo čas za zabavo in sprostitev. Ko smo bili stari od dvajset do štirideset let, je bil razvrat res gonilo, lepo smo 'izkoristili slavo', ampak telo ne prenaša tega v nedogled. Trenutno nam ustreza nekoliko (!) bolj umirjen 'delovnik', je pa zato zdaj morda več globine in modrosti v naši družbi.

Koliko normalnosti sploh premorejo glasbeniki oziroma umetniki? Normalnost je zanje že žaljivka, mar ne?

Ne vem, morate vprašati vsakega posebej. Glede na to, kako danes živi in razmišlja večina 'normalnih' ljudi, se res ne želim identificirati s to oznako.

Vaš knjižni prvenec je gotovo tudi avtobiografska izpoved. Koliko ste se sploh pripravljeni razgaliti, glede na to, da ste vendarle javna osebnost?

Ni vsaka javna oseba tudi uradna oseba. Uradne osebe so dolžne razkrivati davkoplačevalcem detajle svojega dela, pri umetnikih je javno zgolj to, kar dajo v javnost – umetnina, je pa njegova stvar, koliko bo ob tem razkril o sebi. Dolžni niso ničesar.

Vaš prvenec je tesno povezan z glasbo. Se obeta še kakšna knjiga?

Prej nov album.