Amazon odprl prvo fizično knjigarno na Manhattnu

Amazon, ki je v veliki meri zaslužen za zapiranje tradicionalnih knjigarn po ZDA, je krenil v nasprotno smer.

Objavljeno
25. maj 2017 18.41
V. U., STA
V. U., STA

Spletni velikan Amazon je včeraj pri Columbus Circlu na Manhattnu odprl prvo fizično knjigarno, v prihodnje pa načrtuje še eno v New Yorku.

Pred časom je že odprl šest tovrstnih knjigarn po drugih delih ZDA, a tistih skoraj nihče ni opazil, ker so vsi svetovni mediji v New Yorku, ki je tudi najboljši trg za knjige v ZDA.

V Amazonovi knjigarni je na voljo 3000 različnih knjig, čeprav bi jih lahko bilo do 5000. Knjige so namreč postavljene z naslovnico proti kupcu in ne stranico, da se vzpodbudi listanje.

Le knjige z najmanj štirimi zvezdicami

Kupci bodo lahko s pomočjo aplikacije knjige skenirali in si jih poslali na dom, lahko pa jih bodo tudi kupili, kot so to počeli njihovi starši in stari starši s knjigo v roki in plačilom na blagajni.

Na prodaj bodo le tiste knjige, ki so bile doslej v Amazonovi spletni prodajalni ocenjene z najmanj štirimi zvezdicami, območje Columbus Circla na jugozahodni strani Centralnega parka pa tudi ni bilo izbrano naključno. Analize so pokazale, da je tam največ lastnikov bralnika kindel, knjige gredo tam najbolje v prodajo, naokrog pa živi tudi veliko članov programa Amazon Prime.

Člani programa lahko za letno naročnino uživajo v popustih in drugih ugodnostih, zato bodo tudi kupci knjig dobili popust, če bodo knjigo skenirali in jo kupili preko programa Prime. Amazon, ki je v veliki meri zaslužen za zapiranje tradicionalnih fizičnih knjigarn po ZDA, sedaj v času, ko se ta trend nadaljuje in ne le s knjigarnami, gre v nasprotno smer.

Na Columbus Circlu je bila pred leti izjemno dobro obiskana knjigarna družbe Borders, ki je šla v stečaj med drugim zaradi Amazona in lokacija je bila tudi s tega vidika izbrana pravilno.