Andersenova literarna nagrada Harukiju Murakamiju

Murakami se bo kot nagrajenec pridružil Salmanu Rushdieju, Isabel Allende in J. K. Rowling, nagrajenim v minulih letih.

Objavljeno
18. november 2015 17.08
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Japonski literarni zvezdnik Haruki Murakami je dobitnik danske literarne nagrade Hansa Christiana Andersena za leto 2016. Žirija za nagrado je v njegovi prozi izpostavila sorodnosti z Andersenovim ustvarjanjem tako glede »globalne perspektive kot avtorjevega veselja do pripovedovanja«.

»Drzno prepleteni Murakamijevo mojstrstvo, klasično pripovedništvo, popularna kultura, japonska tradicija, zasanjani realizem in filozofska razprava nadaljujejo Andersenovo tradicijo pripovedništva,« utemeljitev povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Murakami (66), ki živi med ZDA in Japonsko, ima po vsem svetu številne oboževalce. Njegova dela so označena za lirično in nadrealistično prozo, v kateri pogosto opisuje junake na obrobju japonske družbe.

V slovenskem prevodu so med drugim na voljo romani Kronika ptiča navijalca, Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj sputnik in 1Q84, delo O čem govorim, ko govorim o teku ter zbirka kratke proze Slon izginja. Murakamija večkrat omenjajo kot kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo.

Murakamiju bodo literarno nagrado Hans Christian Andersen, ki je vredna 500.000 danskih kron (67.000 evrov), prihodnje leto izročili v Odenseju.

Leta 2010 ustanovljeno literarno nagrado, poimenovano po danskem pravljičarju Hansu Christianu Andersenu, podeljujejo bienalno. Nazadnje jo je leta 2014 prejel v Indiji rojeni britanski pisatelj Salman Rushdie. Dosedanjimi dobitniki nagrade so še Isabel Allende in J. K. Rowling.

Daljšo tradicijo ima Andersenova nagrada, ki jo že od leta 1956 podeljuje mednarodni svet knjig za mladino IBBY s sedežem v Švici, in sicer tako pisateljem kot ilustratorjem.