Barbara Simoniti in Esad Babačić na dunajskem knjižnem sejmu

Prva je predstavila večkrat nagrajene Močvirnike, drugi bo bral iz svojega nemškega prvenca Molitev metulja.

Objavljeno
14. november 2014 12.15
mpi simoniti
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Na Dunaju je do nedelje odprt mednarodni knjižni sejem Buch Wien. V programu Donau Lounge bo nastopilo prek 40 gostov iz 11 podonavskih držav, iz Slovenije sta bila povabljena Barbara Simoniti in Esad Babačić. Prva je v četrtek predstavila večkrat nagrajene Močvirnike, drugi bo zadnji dan sejma bral iz svojega nemškega prvenca Molitev metulja.

Mednarodni knjižni sejem je v sredo zvečer odprl ukrajinski pisatelj Jurij Andruhovič, ki je v svojem govoru spomnil na trenutno realnost Ukrajine, ki je med vzhodom in zahodom in v kateri se, kot je dejal, »blago rečeno preliva kri in kršijo človekove pravice«.

Spregovoril je o nasprotjih med Evropo kot območjem varnosti in blaginje ter med Ukrajino, kjer vladajo nasilje, vonj po smodniku, grozote vojne, smrt, trpljenje, begunci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sledila je prva »dolga noč knjige«, ki je v halo D dunajskega velesejma pritegnila na stotine bralcev.

V Ljubljani rojeni Barbari K. Anderlič nagrada za dramatike v eksilu

Največji knjižni sejem v Avstriji je prostor za srečevanja in dogovore o sodelovanju med avtorji, poslovneži, založniki in knjigotržci. Združil bo okrog 330 založnikov in 300 avtorjev, v središče pa je postavil literaturo in kulturo podonavskih držav ter držav srednje in jugovzhodne Evrope. Razstave in sejma naj bi se po pričakovanjih organizatorjev udeležilo okrog 34.000 obiskovalcev.

Na programu je več kot 300 dogodkov: predstavitve novih knjig, branja, razprave, predavanja, pogovori z avtorji, strokovne konference, seminarji. V programu Donau Lounge bosta potekali tudi razpravi o podpori prevajanju v nemirnih časih in o 25-letnici padca železne zavese.

V okviru sejma bodo v soboto Barbari K. Anderlič, v Ljubljani rojeni avtorici, ki piše v nemščini in angleščini, dejavna pa je tudi kot prevajalka, izročili nagrado za dramatike v eksilu za delo Von Schablonen und Romanfiguren (O šablonah in romanesknih likih).