Berem ... Barbara Pia Jenič

Kaj trenutno prebira igralka in režiserka?

Objavljeno
13. april 2015 16.26
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

»Trenutno se ukvarjam s čutnim zaznavanjem in selektivno pozornostjo posameznika. Kako zaznavamo slušne, vidne in druge vsebine, je pomemben temelj ­senzorialnega gledališča.

Zaradi Teslovega hipersenzibilnega čutnega zaznavanja brskam po knjigi Nikola Tesla, izumitelj za tretje tisočletje, saj »je lahko slišal tiktakanje ure tri sobe proč od svoje hotelske sobe, pristanek muhe na mizi pa je v njegovem ušesu odmeval kot pristajanje sodobnega lovca na ploščadi letalonosilke«.

Berem tudi internetni članek Tiborja Hrsa Pandurja, ki Teslo delno citira. Zapičim se v: »To know each other we must reach beyond the sphere of our sense perceptions« [Da bi poznali drug drugega, moramo preseči sfero čutnih zaznav].

Obrnem se na Tiborja s prošnjo po internetnem viru in berem dalje Teslov članek The transmission of electrical energy without wires as a means for furthering peace [Prenos brezžične električne energije kot sredstvo za ohranjanje miru].

Tesla je videl razlog konfliktov in vojn v tem, da nočemo spoštovati perspektive »drugega«. Rešitev je videl v tehničnem izničenju distance med ljudmi prek elektrike: posledično imamo danes radio, televizijo, internet, telekomunikacije, razne oblike transporta.

A problem konfliktov in vojn, tehnološkemu napredku navkljub, danes še ni rešen. Začne in konča se pri posamezniku samem, pri ozaveščanju čutne zaznave in načinu filtriranja informacij.«