Berem ... Lila Prap

Kaj trenutno prebira priznana slovenska ilustratorka?

Objavljeno
29. september 2014 16.00
marjeta pri Celju, april 2013 - Otvoritev galerije Lile Prap.
Lila Prap, ilustratorka
Lila Prap, ilustratorka

»Pred kratkim sem prebrala knjigo­ Ameriški imperij Clauda Juliena. Zelo zanimiva analiza dogodkov, ki so ZDA korak za korakom spremenili v imperialistično silo. Knjiga­ je stara več kot štirideset let, a je nekakšna uvertura v sodobno Doktrino šoka Naomi Klein.

Zdaj imam pa kar več knjig 'v paci'. Herzog Saula Bellowa o profesorju zgodovine, ki se mu podre svet, ko ga zapusti žena, in piše pisma vsem živim in mrtvim. Knjigo berem že drugič, tako kot vse, ki so mi všeč, in se mi ne ljubi brskati za novimi izvirnimi avtorji.

Poleg tega sem na sredini ­Rakovega povratnika Henryja Millerja, knjigo sem po prihodu z morja dala bog ve kam in jo bom nadaljevala, ko jo najdem. Seveda sem tudi to že enkrat prebrala, tokrat pa uživam v njegovih slikovitih opisih oseb in njihovih dejanj, ki jih opazuje skozi pogled propadlega pisatelja v Parizu.

Pa še eno berem že drugič: Kratko zgodovino skoraj vsega Billa Brysona. Izjemno duhovito odstiranje ozadij velikih dognanj in izu­mov. Vse te knjige berem zvečer, preden zaspim, za dolga potovanja z letalom pa imam rezerviran roman Satanski stihi Salmana Rushdieja in sem prišla nekje do petine.

Ampak vedno znova moram hitro prelistati začetek, da se spomnim, kako je ime kateremu od gospodov, ki letita iz razstreljenega aviona proti Zemlji. Ko tu in tam pogrešam kakšen duhovit ali poetičen stavek, odprem naključno izbrano stran v eni od treh knjig Beograd, dobro jutro Duška Radovića. Kaj piše, na primer, na strani, ki sem jo pravkar odprla: 13. maj, torek: 'Začelo se je opraševanje čebel in astmatikov.'«