Bled v pričakovanju 49. mednarodnega srečanja pisateljev

Napovedujejo 60 udeležencev, osrednja pogovora bosta posvečena pokrajinam kaosa in obletnici Tolstojevega dela Vojna in mir.

Objavljeno
08. maj 2017 16.42
V. U., STA
V. U., STA
V sredo se bo z okroglo mizo Je sovražni govor vojna napoved? začelo 49. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. Na srečanju se bo aktualnim temam posvečalo okoli 60 udeležencev, od katerih jih približno 40 prihaja iz tujine. Glavni okrogli mizi bosta posvečeni pokrajinam kaosa ter letošnji obletnici Tolstojevega dela Vojna in mir.

Uvodni dogodek v letošnje blejsko srečanje bo okrogla miza ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira. Tanja Tuma iz Mire je povedala, da se bodo omenjeni temi posvetili, ker ugotavljajo, da je bila vsaka ženska v vsakdanjem življenju, ne glede na to, od kod prihaja, žrtev grdih besed ali zmerljivk.

Ob okrogli mizi bo potekal sestanek odprtega tipa, na katerem bo uvodno besedo prevzel francoski pravnik in pisatelj Emmanuel Pierrat. Spregovoril bo o razliki med sovražnim govorom in svobodo govora. Pierrat bo tudi gost torkovega dogodka Humanizem in svoboda v sklopu Bleda pred Bledom v ljubljanski Trubarjevi hiši literature, v sredo dopoldne pa bo stopil še pred študente in profesorje Pravne fakultete.

Resolucija o sovražnem govoru

Na uvodnem dogodku srečanja v organizaciji Slovenskega Pena bodo udeleženke obravnavale tudi resolucijo o sovražnem govoru, o kateri je še govor znotraj krogov Pena, in se pogovorile o novem predlogu spremembe temeljne listine Pena v smeri, da se v organizaciji poleg rasne in narodne raznolikosti upošteva tudi spol, je napovedala Tanja Tuma. V sredo bo na sporedu tudi literarni večer z Robertom Simoniškom.

Zgoščeno dogajanje se na Bledu obeta v četrtek, ko bosta potekali okrogla miza Slovenskega Pena z naslovom Pokrajine kaosa, ki jo bo povezoval aktualni predsednik Mirovnega odbora Mednarodnega Pena Marjan Strojan. Stalni tajnik odbora Edvard Kovač je razmišljal, da se je »po somraku ideologij zahodna civilizacija znašla brez trdnih orientacijskih točk, poleg teorije kaosa pa se je pojavilo tudi občutje kaosa«. V ospredju bo vprašanje, kakšna je vloga literarnega ustvarjalca v tem času.

Okroglo mizo Mirovnega odbora pa so ob 150. obletnici nastanka velikega romana ruskega pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja poimenovali Vojna in mir. Na tem srečanju se bodo spraševali, kaj lahko pisatelj naredi za mir. »V pisatelju samem se prepletata vojna in mir – napetosti, padci, hrepenenja pa tudi stiske,« je povedal Kovač in spomnil na misel nemškega filozofa Martina Heideggra, da so vse velike ideje najprej razkrite v literaturi. Odbor bo na Bledu izdelal tudi deklaracijo za odpravo smrtne kazni.

Blejska karavana tudi v Ljubljani

Na blejskem srečanju velik poudarek dajejo šolskemu programu. V sredo dopoldne bodo tuji gostje srečanja obiskali srednješolce v Ljubljani, Kranju in Škofji Loki, že četrtič pa so letos izpeljali natečaj za najboljši esej. Srednješolci so pisali na temi Drugačnost bogati in Sovražni govor, znani pa so tudi nagrajenci – Gaja Jenko Mihelič, Nina Furman, Ema Hrvatin in Luka Fijavž. Priznanja jim bodo na Bledu podelili v petek, kjer se bodo lahko družili z udeleženci srečanja.

Blejska karavana se bo v petek preselila v Ljubljano, kjer bo na Ljubljanskem gradu potekal literarni večer v čast francoskemu pesniku, prevajalcu in esejistu Marcu Alynu. Veliki ljubitelj slovenske poezije je zaslužen za prevode pesmi Srečka Kosovela v francoščino, njegova zbirka Tišina v ptici pa je bila v velik navdih slovenskim avtorjem. Udeležence bo ob začetku srečanja sprejel minister za kulturo Tone Peršak, ob zaključku pa ljubljanski župan Zoran Janković.

Med zanimivejšimi gostjami srečanja sta tudi članica Turškega Pena Ciler Ilhan ter plodna prevajalka slovenskih romanov v francoščino Andree Lueck-Gaye. Srečanje, ob katerem sta izšli publikaciji z deli Alyna in Simoniška, se bo neformalno sklenilo v soboto z izletom v Koper in ogledom srednjeveške cerkvice v Hrastovljah.