Ciril in Jaša Zlobec prejela nagrado steček

V Sarajevu so med 25. in 27. septembrom pripravili tradicionalne, že 53. sarajevske dneve poezije, kjer sta Ciril in Jaša Zlobec, dobila mednarodno nagrado steček.

Objavljeno
28. september 2014 22.42
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Bosanski pesnik Izet Sarajljić je bil pobudnik teh srečanj, ki so jih organizirali tudi med zadnjo vojno. Podelitev nagrad so pripravili v na novo obnovljeni knjižnici, ki je zgorela med vojno in z njo večina dragocenih knjig.

Sarajevski dani poezije, so ena izmed najstarejših književnih manifestacij z območja bivše Jugoslavije. Prva želja organizatorjev, torej bosanskohercegovske književne asociacije, je bila, da tamkajšnji kulturni prostor odprejo različnim jezikom, kulturam, književnosti in tradicijam.

Na Sarajevskih dnevih poezije so sodelovali vsi najpomembnejši bosanskohercegovski literati, pisatelji in pesniki s prostora nekdanje Jugoslavije in tudi iz sveta. Tradicije niso prekinili niti med vojno, le da se manifestacije takrat niso mogli udeležiti mednarodni književniki, ampak so sodelovali samo tisti, ki so bili v tistem času v Sarajevu.

Dnevi poezije ohranjajo svojo odprtost, vzpostavljanje dialoga in prepričanje, da lahko le prepletanje drugačnih kultur in tradicij gradi boljši svet.