Čopove nagrade izjemnim knjižničarjem

Letošnja glavna nagrajenka za življenjsko delo je Vesna Horžen.

Objavljeno
21. december 2015 14.13
iza-horžen
K. H.
K. H.

Nocoj bo v Narodni in univerzitetni knjižnici potekala slavnostna podelitev Čopovih priznanj, ki jih podeljuje Zveza bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS) za izjemne dosežke na področju knjižničarstva.

Dobitnica letošnje osrednje nagrade za življenjsko delo je Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic in nekdanja direktorica Miklove hiše v Ribnici na Dolenjskem. V 25 letih je s svojim delom izjemno prispevala k povezovanjem splošnih knjižnic, sodelovala je tudi pri pripravi zakonodaje, nacionalnega programa za kulturo in pri vseh drugih poglavitnih dokumentih na področju knjižničarstva.

Čopovo priznanje za enkratne dosežke pa prejmejo: Dragana Lujić iz Mariborske knjižnice za prispevek k razvoju knjižničnih storitev in za krepitev sodelovanja ter povezovanja zaposlenih v knjižničarstvu, Mira Petrovič iz Knjižnice Ivana Potrča Ptuj za izvirne strokovne pristope in zasluge pri popularizaciji knjižničarstva, krepitev ugleda knjižničarske stroke v javnosti in razvoj njene dejavnosti ter Milena Pinter, nekdanja vodja Knjižnice Prežihov Voranc, za prispevek k razvoju knjižnične dejavnosti, dvig ugleda slovenskih splošnih knjižnic in krepitev položaja knjižničarjev.

ZBDS organizacijam, društvom ali partnerjem, ki finančno podpirajo delovanje knjižnic in izvedbo projektov, letos prvič podeljuje Čopovo plaketo. Nagrado prejmeta Društvo bibliotekarjev Maribor, ki organizira številne kulturne dogodke in prireditve, namenjene tako strokovnjakom kot širši javnost, in podjetje Hervis, ki je kot glavni donator nagrad pri poletnem bralnem projektu za otroke leta 2011 sodeloval z Mestno knjižnico Ljubljana.