Danes je dan slovenskih splošnih knjižnic

Letošnja krovna tema je Knjižnice povezujejo, osrednje dogajanje bo v Novem mestu.

Objavljeno
19. november 2015 15.04
zja-Knjižnica
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Če boste danes prestopili prag ene izmed tukajšnjih splošnih knjižnic, boste nemara naleteli na praznično nasmejane obraze sredi skrbno urejenih polic s knjigami. Danes je dan slovenskih splošnih knjižnic in kot napovedujejo v krovni Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, bo potekal v znamenju teme Knjižnice povezujejo.

Po zadnjih podatkih na spletnih straneh Statističnega urada Republike Slovenije (in sicer za leto 1913) so, denimo, tukajšnje knjižnice povezale kar nekaj ljudi. V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani so našteli 181.000 obiskov, v vseh visokošolskih oziroma univerzitetnih 1.804.00, v spošnih pa kar 10.206.000.

Osrednje letošnje dogajanje ob prazniku bo danes v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Ob 11. uri ga bodo uvedli kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar, novomeški župan Gregor Macedoni, predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije dr. Sabina Fras Popović, predsednica Sekcije za splošne knjižnice v okviru te zveze Urška Lobnikar Paunović in gostitelj, direktor Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Borut Novak, ob 11.30 pa bo sledila okrogla miza na temo krovne teme Knjižnice povezujejo.

Na njej napovedujejo Martina Vuka z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Mirjam Milharčič Hladnik z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Bredo Karun z Zavoda Jara, Eriko Poljanšek, mentorico programa Učenje slovenščine za tujce v Knjižnici Franceta Balantiča v Kamniku, in Tomislava Jovanovića Tokaca iz glasbene skupine Dan D. Moderatorka bo Alenka Murgelj.

Ob 12.45 bodo podelili še nagrade Združenja slovenskih splošnih knjižnic za najboljše projekte v letošnjem letu. Podelila jo bo predsednica združenja Vesna Horžen.

Kot so organizatorji še zapisali na spletni strani, so lani ugotavljali, da povezujejo dobre knjige, in prav na dan slovenskih knjižnic odprli portal dobreknjige.si, letos pa so idejo o povezovanju razširili kar na knjižnice same. Razpisali so tudi fotografski natečaj na to temo.

Razstava izbranih fotografij bo na ogled v novomeški knjižnici, najboljših ducat pa bodo objavili v koledarju Knjižnice povezujejo za leto 2016.