Deloskop izpostavlja: 49. blejsko srečanje o vojni in miru

Bled, od 10. 5. Ljubljana, 12. 5.

Objavljeno
09. maj 2017 19.19
47. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu, 7. maja 2015
M. V.
M. V.

Danes se bo z okroglo mizo Je sovražni govor vojna napoved? začelo 49. mednarodno srečanje Pen na Bledu.

Aktualnim temam se bo posvečalo okoli 60 udeležencev, od katerih jih približno 40 prihaja iz tujine.

Uvodni dogodek bo okrogla miza ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira o sovražnem govoru. Na njej bo k besedi povabljen francoski pravnik in pisatelj Emmanuel Pierrat, udeleženke pa bodo obravnavale tudi resolucijo o sovražnem govoru in se pogovorile o novem predlogu spremembe temeljne listine Pena v smeri, da se v organizaciji poleg rasne in narodne različnosti upošteva tudi spolna.

Še posebej pestro bo na Bledu v četrtek, ko bosta potekali okrogla miza slovenskega Pena z naslovom Pokrajine kaosa in okrogla miza Mirovnega odbora mednarodnega Pena z naslovom Vojna in mir (po romanu Leva Nikolajeviča Tolstoja). Odbor bo na Bledu izdelal tudi deklaracijo za odpravo smrtne kazni.

Blejska karavana se bo v petek preselila v Ljubljano, kjer bo na Ljubljanskem gradu potekal literarni večer v čast francoskemu pesniku, prevajalcu in esejistu Marcu Alynu. Veliki ljubitelj slovenske poezije je zaslužen za prevode pesmi Srečka Kosovela v francoščino, njegova zbirka Tišina v ptici pa je bila v navdih slovenskim avtorjem. Udeležence bo na začetku srečanja sprejel minister za kulturo Tone Peršak, ob zaključku pa ljubljanski župan Zoran Janković.

Blejsko srečanje se bo končalo v soboto z izletom v Koper in ogledom srednjeveške cerkvice v Hrastovljah.

Poleg omenjenega bodo tuji gostje obiskali srednješolce v Ljubljani, Kranju in Škofji Loki. Ti so sodelovali na natečaju za najboljši esej na temi Drugačnost bogati in Sovražni govor.

Priznanja bodo najboljšim podelili v petek.