Dylanova dogodivščina z Nobelovo nagrado se bliža koncu

Kantavtor je končno izpolnil obveznosti Švedske akademije glede denarnega dela nagrade, vrednega osem milijonov švedskih kron.

Objavljeno
06. junij 2017 11.02
Posodobljeno
06. junij 2017 12.00
ap/Bob dylan
V. U., STA
V. U., STA

S Švedske kraljeve akademije so sporočili, da je aktualni Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan posredoval povezavo na svoje predavanje.

S tem je lavreat izpolnil svoje obveznosti glede denarnega dela nagrade, vrednega osem milijonov švedskih kron, poročajo tuji mediji. Sekretarka akademije Sara Danius je govor označila za izjemen.

Dylan je Švedski kraljevi akademiji posredoval avdiopovezavo s posnetkom, na katerem bere svoje predavanje. V njem enigmatični glasbenik razmišlja o možnih povezavah med njegovimi besedili in literaturo.

Rok za oddajo ujel pet dni pred iztekom

Med drugim je povedal, da se je o tem začel spraševati kmalu zatem, ko so mu sporočili, da je postal Nobelov nagrajenec za literaturo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nato navaja glasbenike, ki so navdahnili njegovo delo. Med njimi Buddyja Hollyja, čigar glasba mu je »spremenila življenje« in ga še kot najstnika navdušila za pisanje pesmi. Omeni tudi velike romane, ki so nanj naredili velik vtis, kot sta Moby Dick pisatelja Hermana Melvilla in Na Zahodu nič novega, ki ga podpisuje Erich Maria Remarque, pa tudi Homerjevo Odisejo.

Sara Danius je v zapisu na blogu dodala, da se ob tem, ko je posredoval svoj posnetek, »Dylanova dogodivščina bliža koncu«. Glasbenikovemu prispevku je mogoče prisluhniti na spletni strani Nobelovih nagrad.

Dylan je prvi tekstopisec, ki je prejel to prestižno nagrado. Namenili so mu jo za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije.

Pred tem, ko se ni udeležil podelitve nagrad decembra lani, je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dneh sporočil, da je ob novici »ostal brez besed«. Veliko je bilo tudi ugibanja, ali bo izpolnil zahteve akademije in dostavil svoje predavanje. To je storil pet dni pred predvidenim rokom, ki je bil 10. junij.