Drago Jančar blesti v Franciji

Roman To noč sem jo videl v Franciji dosegel nagrado za najboljšo tujo knjigo: Prix du Meilleur livre étranger!

Objavljeno
03. november 2014 18.03
Slovenija.Ljubljana.23.06.2011 Prireditev na Rozniku.Foto:Matej Druznik/DELO
 Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Drago Jančar je z romanom To noč sem jo videl v Franciji doživel uspeh, kakršnega slovenska literatura skoraj ne pomni. Prejel bo namreč Prix du Meilleur livre étranger, nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov.

Jančarjev roman je v Franciji izšel pod naslovom Cette nuit, je l'ai vue pri založbi Phébus. Takoj je bil deležen pozitivnega sprejema pri kritikih in bralcih, nominiran pa je bil kar za tri nagrade – Prix Fémina Étranger (nagrada femina za tujo literaturo), nagrado mesta Cognac in Prix du Meilleur livre étranger (nagrada za najboljšo tujo knjigo).

Slednjo bo dobil 28. novembra. Prevajalka romana v francoščino Andrée Lück-Gaye je posebej za Delo povedala: »Nagrada kaže, da Francozi priznavajo Jančarja. Pri založbi Phébus so odkupili tudi štiri druge njegove naslove, že prevedene v francoščino (Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit, Severni sij, Joyceov učenec), zato se bo število njegovih bralcev v Franciji zagotovo še povečalo.

Ta nagrada je zelo pomembna, z njo so okronali tako nadarjene pisatelje, kot so Lawrence Durrell, Isaac Bashevis Singer, Gabriel García Márquez, Vasilij Grossman, Salman Rushdie, Orhan Pamuk.«