Evropski pesniki v živo na Češkem tudi s slovenskimi pisatelji

Čehom se bodo predstavili Marko Kravos, Ivo Svetina, Stanka Hrastelj, Andraž Polič, Nataša Burger in Petra Žišt.

Objavljeno
04. junij 2015 18.02
Peter Kuhar, Praga
Peter Kuhar, Praga

Češki mednarodni festival Evropski pesniki v živo že osmo leto namenja veliko pozornost tudi slovenskim ustvarjalcem. Letos je prireditelj, avtorsko združenje Stranou/Ob robu, povabil pesnike, prozaiste, glasbenike, gledališčnike in likovnike iz Češke, Slovenije, Slovaške, Srbije, Poljske, Italije in Madžarske, in sicer na nastope v Prago (v knjižnico Václava Havla), v bližnji zgodovinski mesti Beroun (kjer je živel in je pokopan Václav Talich, ustanovitelj Slovenske filharmonije in njen dirigent v letih 1908–1912) in Tetin ter na grad Krakovec (znamenit kot zatočišče reformatorja Jana Husa na začetku 15. stoletja).

Festival bo potekal v dneh od 9. do 13. junija. Program festivala Evropski pesniki v živo sestavljajo ne samo literatura, pač pa tudi koncerti, likovne razstave in odrska umetnost. Še drobec iz obsežnega programa: na literarno-glasbenem večeru v knjižnici Václava Havla v Pragi in v Berounu bodo letos predstavili češki prevod romana Igranje, prozno uspešnico Stanke Hrastelj, ki je v češčini dobila naslov Činská zed‘ (Kitajski zid) – po enem izmed poglavij v romanu.

Hrastljevo smo do tega romana poznali predvsem kot uveljavljeno pesnico. Njene pesmi so v češčini že izšle v dvojezični antologiji S petdesetimi glasovi govorim/Padesáti hlasy hovořím, ki prinaša izsek sodobne slovenske poezije, izdane knjižno v obdobju 2000–2012. Že naslov antologije razkriva, da gre za izbor iz poezije petdesetih avtorjev. Knjiga je izšla leta 2013, tako kot češki prevod pesniške zbirke Na križu ljubezni (Na kříži lásky), delo Josipa Ostija. Prevajalsko in uredniško delo sta pri teh izdajah opravila Lenka Kuhar Daňhelová in Peter Kuhar, ki skrbita tudi za festival Evropski pesniki v živo.

O slovenskih gostih: iz Trsta prihaja Marko Kravos, drugi slovenski avtorji na programu pa so Ivo Svetina, Stanka Hrastelj, Andraž Polič, Nataša Burger (slednja dva živita in delujeta v Pragi) in najmlajša – Petra Žišt, nagrajenka festivala Urška 2014. Njeno gostovanje na tem češkem festivalu je letos prvič hkrati tudi del nagrade.

Petra Žišt je lani bila najboljša avtorica vsedržavnega srečanja mladih pesnikov in pisateljev, ki že več kot deset let nosi ime Urška in ga že več kot tri desetletja prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Slovenje. Zaključno srečanje Urške je vsako jesen v Slovenj Gradcu.