Festival fabula začenja pomlad

Prihodnjo soboto se - znanilec pomladi kot zadnjih ducat let - začenja festival literature sveta - Fabula.

Objavljeno
19. februar 2015 15.37
*iza*milek4.RGB
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Festival literarnih presežkov Fabula se bo v klubu Cankarjevega doma začel z literarnim večerom, na katerem bo nastopila Janice Galloway, eno od najvidnejših sodobnih škotskih pisateljskih imen.

Med ostalimi gosti letošnjega festivala bodo mladi francoski avtor Clément Bénech (v zbirki žepna Beletrina je pravkar izšel njegov kratki roman Slovensko poletje, v Ljubljano prihaja nizozemski oziroma flamski mednarodno uveljavljeni avtor Stefan Hertmans (izšel je njegov nagrajeni roman Vojna in terpentin), gostoval bo tudi bolgarski pisatelj Georgij Gospodinov (izšla je njegova knjiga Fizika žalosti).

Sklep festivala na dan žena pa bo na oder kluba CD priklical pet slovenskih avtoric in avtorjev, Deso Muck, Žigo X Gombača, Barbaro Simoniti, Milana Deklevo in Mojco Kumerdej, ki so prvič v zgodovini festivala prispevali zgodbe, namenjene mladim bralcem, za knjigo z naslovom Moč lažnega.

Nastop Slavoja Žižka

Moč lažnega je tudi je tudi naslov letošnjega festivalskega fokusa. S to temo pa se bomo se bodo na letošnji Fabuli spopadali na več področjih in z več gledišč, na ta večni človeški problem bodo pogledali s pomočjo filozofije, filma, novinarstva, literature ... Lažno bo prvič doslej na istem večeru oziroma istem odru združilo k pogovoru tri ključne predstavnike ljubljanske psihoanalitske šole, Slavoja Žižka, Mladena Dolarja in Alenko Zupančič, to bo tudi eden od redkih Žižkovih slovenskh nastopov, zadnji je bil že pred dvema letoma.

Dan kasneje se bosta v ljubljanski knjigarni Konzorcij o Slovencih in laži pogovorjaja Vesna Vuk Godina in Marcel Štefančič jr., o lažnem bo predaval tudi ugledni in priljubljeni avstrijski filozof Robert Pfaller, Manca G. Renko se bo 6. marca popoldan v Trubarjevi hiši literature pogovorjala z Vesno Milek in Zdravkom Dušo o tem, kako literatura laž spreminja v resnico in kakšno vlogo ima pri tem bralec.

Finale proznih mnogobojev

V avtorskem filmskem izboru Marka Bauerja, ki ga bo pospremil s predavanjem, pa bodo razmišljanje o lažnem pospremili dokumentarec Wernerja Herzoga Zvonovi iz globine, film Resnice in laži Orsona Wellesa, Lažnivec Alaina Robbe-Grilleta in Povečava Abbasa Kiarostamija.

Tudi letos so znanilec festivala Fabula že tradicionalni Prozni mnogoboji, serija dogodkov, na katerih lahko vsakdo predstavi svojo kratko zgodbo in se poteguje za nastop v velikem finalu ter denarno nagrado, se bo letos odvijala v petih slovenskih mestih, v Celju, Ljubljani, Solkanu, Kranju in Novem mestu. Veliki finale, na katerem bodo nastopili finalisti petih predvečerov, bo 3. marca zvečer v lokalu Pritličje v Ljubljani. Vse večere bo povezoval Boštjan Gorenc - Pižama.

Na letošnji Fabuli se bodo posvetili tudi mlademu občinstvu: pod sloganom Mlada Fabula bodo izvedli literarni natečaj za osnovnošolce, ki bodo napisali pismo enemu od avtorjev iz knjige Moč lažnega, zvrstili se bopdo tudi dogodki za najmlajše, mlada Fabula za malčke, v programu so še literarna delavnica z Gabrielo Babnik za srednješolce, radijske delavnice za mlade, k sodelovanju pa so povabili tudi študente dramske igre na AGRFT, ki bodo sodelovali na osrednjih literarnih večerih.

Festival organizirata zavod Beletrina in kot soproducent Cankarjev dom, finančno ga omogočata Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo, glavni medijski sponzor je Radio Slovenija.