Frankfurtski knjižni sejem pred vrati

Potekal bo med 8. in 12. oktobrom, Slovenija bo predstavila tudi projekt Slovenija – častna gostja knjižnega sejma.

Objavljeno
03. oktober 2014 15.27
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Vsakoletni osrednji knjižni sejem v nemškem Frankfurtu bo letos potekal med 8. in 10. oktobrom, seveda znova tudi s slovensko ponudbo knjig, ki bo dostopna na 32 kvadratnih metrih, na kolikor bo po pisanju tukajšnje Javne agencije za knjigo (JAK) omejena slovenska nacionalna stojnica.

Kot zapišejo v agenciji, bodo predstavili najnovejšo produkcijo po izboru založnikov (letnika 2013 ali 2014), avtorje, nagrajene z Delovim kresnikom v obdobju 2010–2014 (Tadej Golob, Drago Jančar, Andrej E. Skubic, Goran Vojnović, Davorin Lenko), ter avtorje, ki so bili v zadnjem obdobju deležni posebne pozornosti zaradi svojih dosežkov ali pomembnih obletnic (Gabriela Babnik, Nataša Kramberger, Frane Milčinski Ježek, Boris Pahor, Vitomil Zupan). Na JAK so za te avtorje pripravili tudi predstavitev izbora prevodov v tuje jezike.

Slovenska stojnica bo že peto leto zapored gostila mrežo Traduki in najnovejše knjige, ki so izšle z njeno finančno in strokovno pomočjo, predstavniki tukajšnjega Ministrstva za kulturo ter direktor JAK Aleš Novak pa se bodo sestali s predstavniki vodstva ter držav, ki so že bile ali pa bodo častne gostje sejma. Slovenska delegacija bo namreč v Frankfurtu predstavila aktivnosti v zvezi s projektom Slovenija – častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu, tuja predstavništva pa lastne izkušnje in pristope.

Neposredni sosedje Slovencev v Frankfurtu bodo sicer Brazilci, Hrvati, Italijani, Makedonci, Portugalci, Srbi in Turki, celotni stroški najema sejemskega prostora in opreme pa znašajo po besedah JAK okoli 20.000 evrov.

V okviru frankfurtskega knjižnega sejma bodo direktorji osrednjih evropskih institucij s področja založništva oziroma knjige 9. oktobra podpisali prvo skupno deklaracijo za podporo založništvu in knjigi.

Deklaracija je nastala v okviru prve konference predstavnikov evropskih institucij s področja založništva oziroma knjige na pobudo francoskega Nacionalnega centra za knjigo (Centre national du livre) v Parizu letošnjega aprila. Konference se je udeležil tudi direktor JAK, ki bo med podpisniki deklaracije.