Izdane vse tri knjige slovenještajerskih vedut

Ob razstavi Podobe slovenske Štajerske predstavili tudi ponatis tretje zgodovinske knjige štajerskih vedut.

Objavljeno
19. junij 2015 19.35
F. M., Ptuj
F. M., Ptuj
Maribor - V Univerzitetni knjižnici Maribor so odprli poletno domiznansko razstavo Podobe slovenske Štajerske in na njej predstavili tudi ponatis tretje zgodovinske knjige štajerskih vedut, ki ji je izdal Umetniški kabinet Primož Premzl iz Maribora.

Na razstavi je mogoče podoživeti videz slovenskega štajerskega ozemlja v času, ko fotografij še ni bilo, pa so različni avtorji v različnih tehnikah in obdobjih želeli čim bolj nazorno prikazati tako topografske značilnosti kot videz posameznih mest in krajev, razstavljeni pa so tudi zemljevidi tega območja, ki so se še ohranili v knjižničnih in zasebnih zbirkah.

Umetniški kabinet Primoža Premzla pa je v dveh zadnjih desetletjih vneto zbiral in pripravljal zgodovinsko gradivo in je s tretjo knjigo vedut zaokrožil izjemno knjižno trilogijo. Kot pravi dr. Ivan Stopar, je Štajerska med vsemi slovenskimi pokrajinami nekja posebnega, ker ima toliko dragocenih predstavitev treh različnih avtorjev v različnih obdobjih.

Primož Premzl je leta 1999 izdal Staro Kaiserjevo suito (iz leta 1824–33) skupaj z zemljevidi celjskega in mariborskega okrožja (v nakladi 600 izvodov), leta 2006 Knjigo slovenještajerskih gradov, izbranih iz Vischerjeve Topographie Ducatus Styriae (1676–1703) v 500 izvodih, tretja knjiga Slovenještajerske vedute Carla Reicherta (iz let 1863–1866) pa je
pet let čakala na tisk in zdaj le izšla v 75 izvodih.