Jack Razparač naposled identificiran na podlagi analiz DNA

Kot trdi Russel Edwards, avtor knjige Poimenovati Jacka Razparača, je moril judovski priseljenec Aaron Kosminski.

Objavljeno
08. september 2014 12.52
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Jacka Razparača, »najslavnejšega« angleškega serijskega morilca iz viktorijanskega 19. stoletja, ki so ga skušali s pisanim naborom teorij povezati s tem ali onim plebejskim ali aristokratskim imenom, naj bi končno razkrinkali, in sicer na podlagi sodobnih raziskav DNA.

Nova teorija bo, kot piše AFP, od jutri dostopna v knjigi Russla Edwardsa z naslovom Poimenovanje Jacka Razparača (Naming Jack the Ripper), v njej pa je avtor identiteto morilca, ki je leta 1888 moril v četrti Whitechapel na vzhodu Londona, povezal z judovskim emigrantom iz Poljske Aaronom Kosminskim. Temu kot brivcu, kar je bil po poklicu, rezila niso bila tuja ...

Avtor knjige je sicer »srečni lastnik« s krvjo in semensko tekočino prepojenega pleta, dela oblačil Catherine Eddowes, četrte žrtve, ki jo je Jack umoril 30. septembra 1888, eden izmed tedanjih policistov na prizorišču umora pa je dobil dovoljenje, da ga obdrži oziroma da svoji ženi šivilji, da ga preuredi v kaj uporabnega.

Zgrožena žena tega nikoli ni storila in relikt grozljivega umora je ostal neopran vse do naše sodobnosti. Plet je bil vseskozi v družinski lasti, le nekaj časa je preživel v Muzeju Scotland Yarda, Edwards pa ga je naposled kupil na neki dražbi leta 2007.

Stanje tega predmeta je omogočilo analizo DNA, v katero so pritegnili tako potomce Eddowesove kot Kosminskega, do identifikacije pa so se prebili na podlagi analize prastarih ostankov krvi in semenske tekočine.

Eddowesova je bila sicer umorjena istega večera kot tretja Jackova žrtev. Odraščala je kot sirota, v času umora je imela 46 let, bila je mati hčerke in dveh sinov, kot prostitutka pa je služila le občasno.

Kosminski, rojen 11. septembra leta 1865, je bil po rodu iz osrednje Poljske, kamor je njegova družina prebegnila zaradi protijudovskih pogromov v carski Rusiji. V Londonu je živel blizu prizorišč umorov, po nekaterih poročilih so ga policisti po umorih tudi aretirali, saj so ga priče videle v družbi ene izmed žrtev, a so ga naposled morali izpustiti. Kmalu zatem je pristal v norišnici, živel pa je še dobri dve desetletji. V norišnici je za posledicami gangrene umrl 24. marca leta 1919, tri dni zatem so ga pokopali na pokopališču East Ham Cemetery v Londonu.

Je skrivnosti identitete Jacka Razparača naposled konec? Seveda se že oglašajo dvomljivci, predvsem ker raziskave doslej niso našle poti do objave v kaki znanstveni publikaciji in ker zaenkrat tudi ni bilo mogoče opraviti neodvisne raziskave.