Jančarjev roman To noč sem jo videl na vrhu lestvice ORF

Roman kraljuje na vrhu decembrske letvice najboljših knjig, ki jo objavlja avstrijska radiotelevizija ORF.

Objavljeno
30. november 2015 14.31
regent/drago jancar
Nemški prevod romana To noč sem jo videl Draga Jančarja se je znašel na vrhu decembrske letvice najboljših knjig, ki jo objavlja avstrijska radiotelevizija ORF. Knjiga je v nemškem prevodu izšla pri založbi Folio.

Na drugem mestu se je znašel roman Der Scheiterhaufen (Grmada) madžarskega avtorja Gyoergyja Dragomana, na tretjem mestu je knjiga Ach, diese Luecke, diese entsetzliche Luecke (Oh ta praznina, ta grozna praznina), avtobiografski roman nemškega igralca, režiserja in pisatelja Joachima Meyerhoffa, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Lestvica kot pomoč bralcem

Lestvico najboljših knjig, ki jo ORF objavlja od leta 2003, sestavlja žirija, v kateri so neodvisni literarni kritiki in knjigotržci. Služila naj bi v pomoč bralcem na knjižnem trgu, kjer vsako leto izide 90.000 naslovov, piše na spletni strani ORF.

Roman To noč sem jo videl je izšel leta 2010 pri Modrijanu. Delo prinaša zgodbo glavne junakinje Veronike Zarnik, ki jo bralec spozna v petih poglavjih prek neposrednih udeležencev dogajanja. Pet pripovedovalcev – ljubimec, mati, zdravnik, mož in delavec na gradu Strmol – tako izriše podobo protagonistke ter medvojnega in povojnega časa na Slovenskem. Zanj je Jančar dobil tretjega kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta.

Jančar je za roman lani prejel tudi nagrado prix du Meilleur livre etranger, nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov. V Franciji je roman izšel pod naslovom Cette nuit, je l'ai vue pri založbi Phebus.