Jenkova nagrada: danes so razglasili pet nominirancev

V izboru za ugledno pesniško nagrado so Anja Golob, Peter Kolšek, Katja Perat, Radharani Pernarčič in Denis Škofič.

Objavljeno
14. oktober 2014 15.01
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Literarno pestra jesen je danes imela pesniške barve − v Društvu slovenskih pisateljev so namreč razglasili pet nominirancev za Jenkovo nagrado, poleg Veronikine najuglednejšo pesniško nagrado v državi. Žirija, v kateri so sedeli Jelka Kernev Štrajn (predsednica) ter člani Kristina Hočevar (lanskoletna nagrajenka), Igor Divjak, Goran Dekleva in Veno Taufer, je kot najboljše zbirke zadnjih dveh let prepoznala sledeče: Vesa v zgibi Anje Golob, Dekleta pojejo Petra Kolška, Davek na dodano vrednost Katje Perat, Bull-Roarer Radharani Pernarčič in Sprehajalec ptic Denisa Škofiča.

Jelka Kernev Štrajn je pri tem povedala, da so člani žirije izkazali precej podobne poglede na poezijo nasploh, a precej različna mnenja o posameznih avtopoetikah in konkretnih pesniških knjigah, kar pa ne preseneča, saj je lirika najsubjektivnejša literarna vrsta.

Ocenjevanja zbirk so se lotili iz določenih izhodišč. Med drugim so ugotavljali, kako posamezna zbirka tematizira svet, kako kondenzira pesniški izraz, koliko širi meje jezika, kako učinkuje v razmerju do sočasne pesniške produkcije in kolikšen korak pomeni glede na predhodna dela v okviru nekega opusa.

Nagrajenca bodo žiranti obelodanili čez teden dni v prostorih Umetniške ambasade Republike Poljske v Medani v Goriških brdih.

Jenkovo nagrado podeljujejo od leta 1986, prvi nagrajenec je bil Niko Grafenauer. Njena posebnost je ta, da je  stanovska nagrada, saj jo podelujejo pesniki (oziroma Društvo slovenskih pisateljev) pesnikom za literarne dosežke v zadnjih dveh letih.