Jo Nesbø – Vse o detektivu Harryju Holu

Z najnovejšim prevodom Žeja je v slovenščini dostopnih vseh enajst delov kriminalne serije.

Objavljeno
03. oktober 2017 12.12
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Nedavno je pri založbi Didakta­ izšla najnovejša knjiga norveškega pisatelja, glasbenika, nogometaša, ekonomista in novinarja Joja Nesbøja Žeja. Pred poletjem je izšel tudi prevod druge njegove knjige v seriji, Ščurki, ki se dogaja v Bangkoku, in tako imamo v slovenščini vse dogodivščine detektiva Harryja Hola: Netopir, Ščurki,­ Taščica, Brezskrbno, Pentagram, Odrešenik, Snežak, Leopard, Fantom, Policija in Žeja.

Enajst večplastnih zgodb prinaša raziskovanje najbolj krutih in okrutnih morilcev, ki prekrižajo pot detektivu, in sicer v času od leta 1995, ko je izšel prvi roman, do letošnjega romana Žeja. Ljubitelji tega nenavadnega detektiva, ki je trmast, vztrajen, preveč kadi, je alkoholik in ima izbran glasbeni okus, lahko odslej prebirajo vsa njegova iskanja morilcev tudi v slovenščini. Tako je mogoče slediti ne le dogodivščinam zagnanega policista, temveč tudi spremembam v norveški družbi in svetu, napredku tehnologije ter številnim stranskim, prav tako pomembnim zgodbam, ki se zlivajo v eno. Ravno te obstranske življenjske zgodbe so delčki Nesbøjevih zgodb, s katerimi lažje naslika celotno podobo.

Posebno kruta in krvava je najnovejša zgodba Žeja, v kateri morilec življenjsko tekočino tudi zaužije. Tokrat so žrtve predvsem ženske, ki iščejo partnerje prek »sodobne borze spolne ponudbe«, kot bi lahko opisali aplikacijo tinder, ki povezuje ljudi, ki si želijo spolnosti. Sporazumni seks očitno ni tako preprosta reč, kajti tinder je postal velik posel, o čemer pričajo številni uporabniki. Kako varen ali nevaren je seks z neznanci, ki jih je združil računalniški algoritem, je odvisno od posameznih primerov. V Žeji se taka srečanja lahko končajo precej krvavo.

Med družino in glasbo

V vseh Nesbøjevih romanih sta rdeča nit dve temi: družina in glasba. Slednje je v Žeji obilo. To je gotovo povezano z avtorjevo navezanostjo na prezgodaj umrlega brata, s katerim sta bila strastna nogometaša, ustanovila sta tudi rock zasedbo Di Derre. Oba sta bila pevca in kitarista. Po smrti Knuta Nesbøja leta 2013 zasedba deluje še naprej, s pisateljem v vlogi vodilnega pevca. Ustanovil jo je, ko je odslužil triletno vojaščino in začel obiskovati poslovno šolo. Pristali so na vrhu norveške glasbene lestvice. Tako je Nesbø podnevi prekladal številke kot finančni analitik, zvečer pa koncertiral. Ko je od založnika dobil predujem, naj napiše knjigo spominov o tem, kako je na turneji z rock skupino, je nastala prva zgodba o Harryju Holu Netopir. In Nesbø je postal najbolj prodajani norveški pisatelj.

Oblikoval je lik velikega detektiva, ki se po popularnosti lahko primerja s Sherlockom Holmesom, Herculom Poirotom in Julesom Maigretom. Harry Hole je policist, razen ko ga občasno suspendirajo ali ko ima predavanje na policijski šoli, s čimer se začne najnovejši roman Žeja. Dokaj zgodaj je izgubil mamo zaradi raka. Bila je Samijka, njegov oče pa Norvežan in nekdanji učitelj, s katerim nista imela pristnih odnosov. Harry Hole se je rodil leta 1965 in je zelo navezan na mlajšo sestro Sis, ki ima dow­nov sindrom. V večini romanov je samski, vendar močno povezan z različnimi ženskami, ki pa redko preživijo do konca zgodbe. Večinoma je zagrenjen, pijan in se ga da prenašati le, ko je na sledi morilcu.

V romanu Žeja je že nekdanji alkoholik z devetimi prsti na rokah in cenjeni predavatelj na višji policijski šoli, ki jo obiskuje tudi njegov pastorek Oleg, sin njegove žene Rakel. Harry je srečen in hkrati paničen, ker ve, da sreča hitro mine. Med policisti si prav tako lahko hitro nakoplje sovražnike zaradi neizmernega čuta za pravico, ne pa tudi za pravila, a ga večina policijske srenje zelo spoštuje.

Letos se nam obeta film po njegovem romanu Snežak, v katerem Harryja Hola portretira irski igralec Michael Fassbender. V tej zgodbi ženske izginjajo, ko zapade prvi sneg, sledi ni ali pa jih je preveč in vodijo na vse strani. Vsako leto, ko zapade prvi sneg, zraste na dvorišču kakšne družine velik snežak. Naslednji dan žena in mati izgine brez sledi. Ta vzorec kmalu opazita Harry Hole in njegova nova pomočnica v kriminalistični enoti oselske policije Katrine Bratt. Pokaže se, da izginjajo predvsem ženske, ki varajo može, in poročene ženske, katerih možje redijo otroke drugih očetov, misleč, da so njihovi.