Kdo bo letos ostal na kritiškem situ?

V Društvu slovenskih literatnih kritikov so napovedali kandidate za letošnjo nagrado kritiško sito.

Objavljeno
03. november 2014 17.45
jsu_Marusa Krese
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Društvo slovenskih literarnih kritikov bo letos tretjič podelilo nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo leta 2013 po izboru svojih članov. Slovesna razglasitev nagrade bo v sklopu knjižnega sejma v Cankarjevem domu 29. novembra.

Kritiški forum je letos izbral štiri finaliste, ki se bodo potegovali za nagrado. To so Jasmin B. Frelih z romanom Na/pol (Cankarjeva založba), Davorin Lenko z romanom Telesa v temi (Center za slovensko književnost), Denis Škofič s pesniško zbirko Sprehajalec ptic (Študentska založba) in Tadej Golob z romanom Ali boma ye! (Goga).

Na debatni kavarni v okviru sejma bo pred razglasitvijo pogovor z nominiranci, povezoval ga bo predsednik DSLK Matej Bogataj.

Kritiško sito je sicer edina tukajšnja literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve.

Nagrado kritiško so doslej podelili Katji Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011) in Maruši Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012).