Knjiga tedna: najlepše pesmi o živalih Jelke Reichman

Ena naših najbolj priljubljenih ilustratork se predstavlja z novo knjigo.

Objavljeno
15. september 2014 14.38
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Opus ilustratorke Jelke Reichman je bogatejši za novo knjigo – Najlepše pesmi o živalih, ki je nedavno izšla pri Mladinski knjigi. Pesmi je izbrala in ilustrirala sama. Ni pogosta uredniška odločitev, da selekcijo prepustijo avtorju knjižne opreme. To zamisel je spodbudilo avtoričino redno sodelovanje z revijama Ciciban in Cicido, kjer so iskali risbe živali za naslovnice­ revij. Tako je Jelka Reichman skrbno izbrala dvaindvajset pesmi o živalih – vsaka od njih govori o drugi živali – in jih opremila z ilustracijami, ki so poprej krasile omenjeni reviji. Reichmanova je namreč poznavalka leposlovja za otroke, predvsem pesmi.

Kukavica Janeza Bitenca je prva objavljena pesem, sledijo ji Kosovelova Naša bela mačica, ljudska Majhna sem bila, Župančičeve Žabe, Huda mravljica Branka Rudolfa, Pav Nika Grafenauerja, Zajčeva Veverica pekarica in tako naprej – kot si sledijo letni časi od pomladi do zime – do Borove Srne v zasneženi pokrajini in ljudske Siničke, ki poje cici cici do, kljub temu da zunaj še zima kima. Reichmanovi so ljube tako pesmi naših poetov kot ljudske.


Milina, toplina in nežnost
V slikanici so prisotni trije elementi, ki jih ima avtorica najraje: živali, poezija in otroci. Res, mehki otroški obrazki, igrivi mucki, puhasti medvedki, razkošna narava so tipične podobe iz njenega pravljičnega sveta. Poznavalci menijo, da je Jelka Reichman ilustratorka, ki je v slovenske otroške knjige in slikanice vnesla največ miline, topline in nežnosti. A tudi odraslim pogled na njene ilustracije polepša dan in jih ponese v čas otroštva. Tudi pri zadnji slikanici lahko občudujemo njen talent, plemenitost in željo, da ne bi izgubila otroka v sebi. To namreč sama rada poudari: »S svojim delom se tolažim, nisem tako brezskrbna in srečna, kot mnogi menijo. Zatekam se v ta svoj svet, da lahko preživim vsakodnevne tegobe, in iščem čisto lepoto. Zato so mi otroci tako blizu: počutim se kot otrok med otroki in vedno se bom.«

Velika risarska spretnost
Ilustracije Jelke Reichman odlikujejo velika risarska spretnost, drznost pri uporabi barve, kompozicijska usklajenost med barvo in neštetimi upodobljenimi predmeti, naravo in figurami ter odlično poznavanje obravnavane tematike. Vživeti se zna tako v bidermajersko okolje Stare Ljubljane – lep primer je Prešernov Povodni mož – kot v svet lačnih otrok s socialnega dna iz zgodb Prežihovega Voranca, ki ga izrazi s hladnimi barvami ter z minimalističnimi, likovno prečiščenimi elementi. Tudi botanični svet ji ni tuj, pri čemer pazi, da so upodobitve dreves, cvetlic in sadja razumljive preprostemu otroškemu dojemanju, a dovolj natančne, da bi jih lahko preučeval tudi kak botanik, kakor lahko zasledimo v enem od zapisov o njenem delu.

Jelka Reichman sodeluje z več založbami in založniki. Za založbo Mladinska knjiga, s katero sodeluje od leta 1964, je prispevala že blizu sto oprem in ilustracij za otroške knjige, sicer pa je avtorica vsaj 170 samostojnih knjižnih oprem.