Knjižni kalejdoskop: Od kuharske knjige leta do papeževega prvenca


Knjiga leta je Kuhanje v dvoje, papež Frančišek napoveduje globalni izid svoje knjige Božje ime je milost.

Objavljeno
30. november 2015 15.18
Posodobljeno
01. december 2015 08.00
V. P. S.
V. P. S.

Knjiga leta 2015 kuharica, izdana v samozaložbi

Zadnji dan 31. slovenskega knjižnega­ sejma je bila podeljena še zadnja nagrada – knjiga leta 2015. Žirija, ki so jo sestavljali Roman Uranjek, Alenka Vesenjak,­ Vlasta Vičič, Petra Vidali in Boštjan Tadel, je izbrala Kuhinjo v dvoje (samozaložba J. Valena).

Svojo odločitev so utemeljili takole:­ ­»Kuhinja v dvoje je poklon samozaložništvu, ki je v obliki poročnega darila proizvedlo zelo lep izdelek ter s tem dalo knjigi privlačno priznanje kot predmetu s trajno vrednostjo tudi v času hitrih rešitev in trenutnih potrditev.«

Žirija je iskala knjige, ki niso »samo« odlično napisane, mojstrsko oblikovane ter ambiciozno založniško zasnovane­ in plasirane, temveč so nova enota, v svoji sintezi pomemben kulturni dosežek, ki bogati naše pojmovanje knjige in je v ponos založništvu.


Predizbor nominiranih del je strokovna žirija opravila med knjigami izvirne slovenske produkcije v času med dvema sejmoma in jih pet nominirala. O zmagovalki so odločili obiskovalci Slovenskega knjižnega sejma, ki so glasovali na sejmu.

Hemingwayev memoar prodajna uspešnica

Pariz – premični praznik, Hemingwayev memoar o življenju v francoski prestolnici v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, je po pariških terorističnih napadih postal emblem kulturnega odpora. Njegova prodaja se je kar naenkrat strmo povečala in knjiga se je znašla na vrhu lestvic uspešnic, recimo francoskega Amazona.

Francoski založnik knjige Folio je sporočil, da so običajno prodali po deset ali petnajst izvodov knjige na dan, zdaj pa jih prodajo po petsto. Nekateri puščajo izvode tudi na prizoriščih tragedije. Folio že tiska nadaljnjih dvajset tisoč izvodov knjige.

Knjigo je Hemingway napisal proti koncu življenja, objavili pa so jo leta 1964. Govori o njegovih mladih letih, opisuje stanovanja, bare, kavarne in hotele, ki jih je obiskoval, pa tudi ljudi, denimo Jamesa Joycea, Ezro Pounda, Gertrude Stein in druge.

Papež Frančišek bo januarja objavil svojo prvo knjigo

Prva knjiga papeža Frančiška, ki je nastala na podlagi pogovorov z novinarjem italijanskega časopisa La Stampa Andreo Torniellijem, bo objavljena 12. januarja. Njen naslov je Božje ime je milost, izšla pa bo v šestih jezikih – italijanščini, angleščini, francoščini, nemščini, portugalščini in španščini, je sporočila založba Piemme.

Na beli naslovnici bosta vatikanski grb in papežev podpis. Iz založbe so sporočili, da bo knjigo izdalo sedemnajst založnikov po svetu in da jo bo mogoče kupiti v 84 državah.