Knjižni kalejdoskop: Murakami, švedski feminizem in Oprahini spomini


Ta teden od čtiva, ki je zaposlovalo Murakamija v gimnazijskih letih, do Oprah, ki je sedla k pisanju spominov.

Objavljeno
07. december 2015 16.40
V. P. S.
V. P. S.

Razkrite bralne navade najstniškega Murakamija

Japonska knjižničarska asociacija je izrazila nezadovoljstvo, ker je časopis Kobe Shimbun razkril, katere knjige si je slavni japonski pisatelj Haruki Murakami izposojal, ko je obiskoval gimnaziji v Kobeju. Prepričani so, da je objava Murakamijevega izposojevalnega seznama kršitev pisateljeve zasebnosti.

Pri časopisu se s tem ne strinjajo. Hideaki Ono, urednik časopisa Kobe Shimbun, je mnenja, da je vse, kar zadeva najbolj slavnega japonskega pisatelja, v legitimnem interesu javnosti, tudi to, kaj je bral kot najstnik. Znano je, da Murakami poglobljeno pozna britansko in ameriško literaturo, toda seznam izposojenih knjig kaže, da se je zanimal tudi za francosko literaturo.

                    Haruki Murakami objave tega, kar je rad bral kot najstnik, ni javno komentiral. Foto: Wikipedia

Med drugim je bral Belle De Jour Jospeha Kessela, roman o ženski, ki je prostitutka čez dan, zvečer pa se spremeni v gospodinjo. Seznam izposojenih knjig je verjetno našel prostovoljec, ki je v Murakamijevi bivši gimnaziji sortiral stare knjige in na kartončkih, ki so bili vloženi vanje, našel ime pisatelja. Murakami zadeve ni javno komentiral.

Knjiga Chimamande Adichie za mlade

Feminizem postaja obvezni del izobraževanja na Švedskem. Dokaz za to je dejstvo, da bodo vsi švedski šestnajstletniki dobili izvod knjige We Should All Be Feminists nigerijsko-ameriške pisateljice Chimamande Adichie.

Knjigo je kot del kurikuluma predlagal Švedski ženski lobi. Predsednica tega lobija Clara Berglund je dejala, da je to knjiga, za katero si želi, da bi jo sama prebrala, ko je bila stara šestnajst let.

Oprah Winfrey piše memoar

      Knjižna zbirka Oprah Winfrey še nima imena, napovedali pa so, da bo v njej izšlo več neleposlovnih knjig na leto. Foto: Reuters

Oprah Winfrey bo začela pri založbi Flatiron, ki je del Macmilliana, izdajati svojo knjižno serijo. Prvo knjigo, ki bo izšla, bo napisala sama. Gre za memoar z naslovom The Life You Want. V njej bo razkrila javnosti neznane dogodke iz svojega življenja in poskušala ljudem povedati, da si vsakdo lahko postavi življenje na novo, tako kot si želi. Knjiga bo izšla januarja 2017, zanjo pa je slavna voditeljica dobila osemciferni honorar.

Winfreyjina knjižna zbirka še nima imena, napovedali pa so, da bo v njej izšlo več neleposlovnih knjig na leto. Winfrey je bila botra številnim knjižnim uspešnicam v zadnjih dvajsetih letih, in sicer tako, da jih je promovirala skozi svoje televizijske oddaje in internetni knjižni klub. Zbirka njenih časopisnih kolumn z naslovom Kar zagotovo vem je izšla pri založbi Flatiron leta 2014, letos pa tudi v slovenskem prevodu.