Knjižni kalejdoskop: od predsednikovih knjig do Andersena

Obamova najljubša knjiga, uspešnica brezdomca in dragocena ilustracija.

Objavljeno
21. december 2015 16.37
V. P. S.
V. P. S.

Najljubša knjiga predsednika Obame

Ameriški predsednik Barack Obama je za revijo People povedal, da je knjiga Fates and Furies pisateljice Lauren Groff njegova najljubša z letnico 2015. Gre za zgodbo o nekem zakonu, povedano z obeh strani.

Že prejšnji mesec je Obama kupil roman Purity Jonathana Franzena in Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights Salmana Rushdieja, je še povedal časopisu People. Groffova je povedala, da si nikoli, niti v sanjah ni mislila, da bo Obama prebral njeno knjigo, kaj šele, da bi mu bila všeč.

Najljubšo knjigo je izbrala tudi Michelle Obama. To je memoar pesnice Elizabeth Alexander The Light of The World, v katerem piše o nenavadni smrti svojega moža. Alexandova je med drugim napisala pesem hvalnico, ki so jo leta 2009 prebrali na Obamovi inavguraciji.

Brezdomec napisal uspešnico

Memoar Jeana-Marie Roughola z naslovom Življenje berača: Življenje na ulicah se je prodal v nakladi 50 tisoč izvodov in postal uspešnica. Zgodbo svojega življenja je Roughol, ki se že 27 let preživlja s prosjačenjem po ulicah Pariza, začel zapisovati pred dvema letoma v šolski zvezek, medtem ko je sedel na klopi v parku. Pri urejanju besedila mu je pomagal bivši francoski notranji minister Jean-Louis Debre. Spoznala sta se, ko se je Roughol ponudil, da bo pazil na njegovo kolo, medtem ko je Debre nakupoval po Champ-Élysées.

Kljub medijski pozornosti in nastopu na pogovornem šovu Michela Druckerja Roughol še vedno živi na ulicah in čaka na dobičke od svoje knjige, ki jo je izdala založba Calmann-Lévy. Za majhen predujem, ki ga je dobil, si je kupil pametni telefon, s katerim na facebooku razveseljuje svoje prijatelje, na profilni sliki pa se razkazuje s podgano na rami.

Oboževalce ima od vsepovsod. Prejšnji teden je nek človek iz Tennesseeja kupil 15 izvodov njegove knjige, nekdo iz Švice pa mu je prinesel čokolado. Vendar pa nad knjigo niso vsi navdušeni, prav gotovo ne politik Jean-Luc Melencho in igralec Gérard Jugnot, saj Roughol navaja nekaj negativnih mnenj o njunem obnašanju.

Roughol pravi, da se je na ulicah znašel po spletu okoliščin. Mama ga je zapustila, ko je bil še otrok, vzgajal ga je oče, ki je bil alkoholik. Z beračenjem je začel potem, ko je izgubil službo natakarja v zgodnjih dvajsetih letih. Trenutno prosjači po ulicah Pariza, oblečen v božička.

Prodana ilustracija iz Andersenovega Cesarjevega slavca

Zelo redek akvarel, ki ga je za slikanico Hansa Christiana Andersena Cesarjev slavec ustvaril Kay Nielsen, je bil na dražbi avkcijske hiše Dominic Winter prodan ameriškemu zbiratelju za 32 tisoč funtov. Nielsen je ilustracijo ustvaril leta 1923 za zbirko Andersenovih pravljic, ki je pri založbi Hodder Stoughton izšla leto kasneje. Pri avkcijski hiši Dominic Winter so zapisali, da je bil Nielsen eden največjih ilustratorjev zlate dobe oblikovanja knjig in ilustracije v prvi polovici 20. stoletja.

»Nielsenovi pravljični akvareli se na trgu redko pojavijo in menimo, da je ta eden izmed boljših, ki ga je bilo mogoče kupiti na dražbi v zadnjih letih,« je povedal Chris Albury iz Dominic Winter. Dodal je, da ga zaznamujejo prosojnost in vplivi kitajske ilustracije. Na ilustraciji kitajska deklica stoji pod vrbo ob reki in posluša slavčevo petje. Najverjetneje gre za deklo iz zgodbe, ki je kitajskega cesarja in njegovo osebje želela pripeljati do ptice.

Andersen naj bi zgodbo, objavljeno 1843, napisal v času, ko je bil nesrečno zaljubljen v operno pevko Jenny Lind. Prav tako pa naj bi pisatelja v mladosti oklicali za slavca iz Funena, kar po mnenju Alburyja omogoča še drugačen vpogled v zgodbo.