Knjižni kalejdoskop: od debelih knjig do pobarvank

Povprečna dolžina knjig lani narasla na 400 strani. V tednu po izidu prodali že 55.00 izvodov nove pobarvanke Johanne Basford.

Objavljeno
29. december 2015 14.42
V. P. S.
V. P. S.

Knjige so iz leta v leto debelejše

Dolžina knjig se povečuje. Raziskava, ki jo je naročil interaktivni založnik Flipsnack, izvedla pa agencija Verve Search na podlagi seznama 2500 uspešnic New York Timesa in drugih pomembnih seznamov uspešnic, je pokazala, da se je v zadnjih petnajstih letih število strani povečalo za 25 odstotkov.

James Finlayson iz Verve Searcha pravi, da obstaja relativno konstanten vzorec rasti. Povprečna dolžina knjig je narasla s 320 strani leta 1999 na 400 leta 2014. Število strani se je v tem obdobju torej povečalo po 80 na knjigo.

Še podatki o dobitnikih nagrade booker: prvih pet dobitnikov je imelo povprečno 300 strani, zadnjih pet pa povprečno 520 strani. Brief History of Seven Killings (Kratka zgodovina sedmih ubojev) Marlona Jamesa, zadnji dobitnik bookerja, ima kar 700 strani.

Finlayson pojasnjuje naraščanje debeline knjig s premikom založniške industrije v digitalno. »Nakup debele knjige je lahko problem, na Amazonu pa je debelina knjige samo opomba, ki nikogar ne zanima.«­ Z debelimi knjigami na bralniku preprosto odpotuješ kamorkoli, z debelimi knjigami v kovčku pa precej težje. Literarna agentka Clare Alexander se strinja, da so dolge knjige bolj sprejemljive zaradi elektronskega formata. Porast debeline knjig pripisuje kulturni spremembi.

»Čeprav se toliko govori o smrti knjige, smo priča nečemu nasprotnemu – ljudje, ki radi berejo, imajo radi dolge zgodbe, v katere se potopijo do konca. Povsem drugačne zgodbe od drobcev informacij, ki curljajo do njih po internetu.«

Američani so pri pisanju debelih knjig vodilni: Donna Tartt, Jonathan Franzen, Hanya Yanagihara in omenjeni Marlon James (Jamajčan, ki živi v Ameriki) so le nekateri izmed tovrstnih avtorjev. Dolge romane pišeta tudi Britanka Hilary Mantel in Novozelandčanka Eleanor Catton. Na seznamih uspešnic zadnja leta prevladujejo debele knjižne serije – EL James, Harry Potter itd.

Pobarvanke za odrasle uspešnica leta 2015

Obsesija s pobarvankami za odrasle je bila letos v Severni Ameriki popolna. Težko je najti večjega založnika, ki ni vstopil na trg pobarvank za odrasle, poroča Publishers Weekly. Novo knjigo Johanne Basford Lost Ocean (Izgubljeni ocean), prvo, ki ji jo je izdal Penguin, so že prvi teden po izidu prodali v več kot 55.000 izvodih. Njeni prvi dve pobarvanki­ je izdal založnik Laurence King – Secret Garden (Skrivni vrt) in Enchanted Forest (Začarani gozd) so letos prodali v 453.000 in 350.000 izvodih.

Neodvisni založnik Experiment je poslal na tržišče 280.000 izvodov The Mindfulness Coloring Book. Familius Publishing je pravkar podpisal pogodbo z umetnico Pamelo Smart za novo pobarvanko v seriji Color Me Your Way (Pobarvaj me po svoje), ki je mednarodna uspešnica.

Štiri prejšnje pobarvanke v seriji bodo letos po predvidevanjih prodali v milijon izvodih. Barnes & Noble je pripravil srečanja, na katerih so barvali pobarvanke Millie Marotta, kreatorke Animal Kingdom (Živalsko kraljestvo) in Tropical World (Tropski svet), po vseh njihovih knjigarnah. Lani je izšlo okoli 150 novih naslovov pobarvank.