Knjižni kalejdoskop: prva predsednica Pena, Darwin in najboljše letošnje knjige


Mednarodni Pen prvič vodi ženska, Jennifer Clement, najvplivnejša znanstvena knjiga je Darwinova O izvoru vrst.

Objavljeno
16. november 2015 15.45
Posodobljeno
17. november 2015 08.00
Charles Darwin resting against pillar covered with vines.
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Mednarodni Pen ima prvič predsednico

Mehiško-ameriška pisateljica Jennifer Clement je prva ženska, ki je izvoljena na čelo ugledne organizacije Mednarodnega Pena. Odraščala je v Ciudad de Méxicu, študirala je angleško literaturo na univerzi v New Yorku in francosko literaturo v Parizu. V letih med 2009 in 2012 je bila predsednica mehiškega Pena, ukvarjala se je predvsem z izginotji in umori novinarjev.

Tudi sicer se je v svoji pisateljski karieri ukvarjala z vprašanji spolne, razredne in rasne neenakosti. Leta 2014 je dobila humanitarno nagrado Sara Curry za roman Prayers for the Stolen, v katerem govori o ugrabitvah deklic v Mehiki. Trenutno piše roman o trgovini z orožjem.

                                         Jennifer Clement. Foto: jennifer-clement.com

Ob izvolitvi je Clementova povedala, da svojega mesta predsednice Mednarodnega Pena ne razume kot nagrado, temveč kot dejanje zaupanja. Kanadski pisatelj John Ralston Saul je to mesto zapustil po šestih letih.


Najbolj vplivna je Darwinova knjiga O izvoru vrst

Darwinova knjiga O izvoru vrst iz leta 1859 je bila izbrana za najbolj vplivno znanstveno knjigo vseh časov. »Darwin je zelo natančno opazoval svet okoli sebe, potem pa je o svojih opažanjih zelo poglobljeno razmišljal in nastala je knjiga, ki je spremenila ne samo znanost, temveč tudi vero, zgodovino in družbo,« je povedal Andrew Prescott iz univerze v Glasgowu.

                                            Charles Darwin leta 1880. Foto: Wikipedia

Po javnem glasovanju je na drugem mestu pristal Marxov in Engelsov Komunistični manifest, na tretjem Zbrana dela Williama Shakespearja, na četrtem Platonova Republika in na petem Kantova Kritika čistega uma. Izbor je potekal ob Tednu znanstvene knjige. Skupina izdajateljev, knjigotržcev in bibliotekarjev znanstvene literature je pripravila ožji izbor najbolj vplivnih znanstvenih knjig, bralci pa so potem z javnim glasovanjem imeli zadnjo besedo.


Najboljše knjige leta 2015 po izboru Publishers Weekly

Publishers Weekly je že sestavil lestvice najboljših knjig leta 2015. Na naslovnici revije, ki oznanja izbor, je Maggie Nelson, ki je napisala memoar o svoji družinski drami z naslovom The Argonauts. Osredotoča se na partnerjevo transseksualnost in lastno željo po materinstvu in družini. Med deseterico je še en memoar, o katerem se je v letu 2015 veliko govorilo: ameriški pisatelj Ta-Nehisi Coates v knjigi z naslovom Between the World and Me, ki je napisan kot pismo najstniškemu sinu, spregovori pa o dediščini ameriškega rasizma.

Med romani je na prvem mestu roman indonezijskega avtorja Eke Kurniawana z naslovom Beauty is the Wound, epska kronika njegove rodne države. Na seznamu so še knjiga The Invention of Nature: Alexander von Humboldt's New World pisateljice Andree Wulf, ki govori o pozabljenem pruskem znanstveniku, novo nadaljevanje napoletanskih romanov Elene Ferrante z naslovom The Story of the Lost Child, in memoar Williama Finnegana z naslovom Barbarian Days: A Surfing Life, ki govori o obsesiji s surfanjem.