Knjižni kalejdoskop: Jančar med finalisti za nagrado angelus

Jančar v krogu za nagrado, Kingu priznanje izročil predsednik ZDA, Rushdie z novo knjigo.

Objavljeno
14. september 2015 15.23
regent/drago jancar
V. P. S.
V. P. S.

Drago Jančar še naprej žanje uspehe po Evropi. Roman To noč sem jo videl, za katerega je leta 2011 prejel tretjega kresnika, je bil preveden že v enajst jezikov, prav te dni je izšel nemški prevod. Na Poljskem je roman, ki se v prevodu glasi Widziałem ją tej nocy izšel lani pri založbi Czarne (Wydawnictwo Czarne) in v prevodu Joanne Pomorske. Letos se je Jančar s tem romanom uvrstil med srednje­evropske pisatelje, nominirane za poljsko nagrado angelus. Žirija nagrade je marca objavila seznam 66 romanov, tako poljskih kot prevedenih v poljščino, 4. avgusta je med njimi izbrala štirinajst najboljših, 3. septembra pa zožila seznam na sedem romanov, med katerimi je tudi Jančarjev. Zanj to ni prva nominacija za to nagrado: v finalu je bil tudi leta 2011 z romanom Katarina, pav in jezuit. Mesto Vroclav – drugo leto »evropska prestolnica kulture« – bo razglasilo lavreata 17. oktobra.

Stephen King je prejel priznanje iz rok Baracka Obame

Ko je Stephen King leta 2003 dobil priznanje za izjemen prispevek k ameriški literaturi, je eminenten literarni kritik Harold Bloom dejal, da je to dokaz idiotstva National­ Book Awards (ustanove, ki podeljuje priznanje), saj Kingove knjige nimajo literarne ali estetske vrednosti. Zdaj je iz rok ameriškega predsednika prejel National Medal of Arts, najvišje priznanje za umetnike, ki ga podeljuje ameriška­ vlada. »Njegova dela, polna hororja, suspenza in znanstvene fantastike že desetletja zbujajo­ srh in razveseljujejo bralstvo po svetu,« je zapisal National Endowment for the Arts v citatu, ki ga je 10. septembra ob podelitvi nagrade prebral Barack Obama. V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je King »eden najbolj priljubljenih in plodnih pisateljev naše dobe«, v njegovih delih pa najdemo »zanimivo kombinacijo veščega zgodbarstva in ostro analizo človeške narave«.

King je avtor 54 romanov, med njimi so bestsellerji Carrie, Mačje pokopališče, Sijaj, Tisto, Cujo in drugi. Nekateri njegovi romani so bili adaptirani v uspešne filme. Sicer pa so po svetu prodali 350 milijonov izvodov njegovih knjig.

Nov Rushdiejev roman

Pri založbi Random House je izšel nov roman britanskega pisatelja Salmana Rushdieja Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights (Dve leti, osem mesecev in osemindvajset noči). To je njegova dvanajsta knjiga po vrsti, pisal jo je tri leta, ima okoli tristo strani in avtor pravi, da je to eden njegovih najbolj zabavnih romanov do zdaj. V njem meša elemente Tisoč in ene noči, Homerjevo epiko, znanstveno fantastiko in akcijske stripe. Naslov je magični časovni trak, ki združuje tri obdobja. V prvem obdobju, gre za 12. stoletje, se princesa Dunia, ki je džin, zaljubi v smrtnika, filozofa Averrosa, in mu rodi več otrok, ki pa se ne zavedajo svojih magičnih moči. V drugem delu knjige, ki se dogaja v sedanjosti, so Dunijini potomci, med katerimi sta vrtnar in avtor stripa, priča veliki nevihti, ki popolnoma uniči New York. Toda hkrati se začnejo dogajati nenavadne stvari, porušijo se meje med dvema svetovoma. Rushdie popelje bralca tudi v prihodnje tisočletje.

Knjiga je napisana v maniri magičnega realizma, sicer pa prevladujejo teme migracije in ločitve, razuma in vere, represije in svobode. Zadnja Rushdiejeva knjiga, memoar­ Joseph Anton, je izšla leta 2012. Njegova najbolj znana romana sta Otroci polnoči,­ za katerega je leta 1981 dobil bookerja, in Satanski stihi, zaradi katerih je bila nad njim razglašena fatva.