Kritiško sito letos Juretu Jakobu in njegovim kratkim zgodbam

Po mnenju slovenskih literarnih kritikov je njegova zbirka kratke proze Hiše in drugi prosti spisi najboljša knjiga leta 2015.

Objavljeno
20. april 2016 19.18
Anja Pucer
Anja Pucer

Ljubljana – Popoldne so na ljubljanskem Mestnem trgu v okviru Slovenskih dnevov knjige podelili peto zaporedno nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo minulega leta po mnenju slovenskih literarnih kritikov. Nagrada je romala v roke Jureta Jakoba za zbirko kratkih zgodb Hiša in drugi prosti spisi, ki so izšle pri založbi Mladinska knjiga.

Pred razglasitvijo prejemnika letošnjega kritiškega sita se je z nominiranci pogovarjal literarni kritik Aljoša Harlamov. Vsem je postavil nekoliko provokativno vprašanje, ki se je navezovalo na literarne kritike, posebej na negativna mnenja o knjigah avtorjev.

Jakob se je na to odzval z besedami, da ga negativne kritike ne užalijo, lahko pa ga pretresejo. »Užalijo me lahko kritike, ki so slabo napisane, pri katerih veš, da avtor naklada, da mogoče celo ni prebral knjige, da ne zna argumentirati.«

Med nominirance za nagrado so se letos uvrstili Jasmin B. Frelih z zbirko kratkih zgodb Ideoluzije (LUD Literatura), Peter Rezman z romanom Tekoči trak (Litera), Andrej E. Skubic z novelo Igre brez meja (Modrijan) in Maja Vidmar s pesniško zbirko Minute prednosti (LUD Literatura).

Nagrada literarnih kritikov

Kritiško sito je edina slovenska književna nagrada, ki jo podeljujejo izključno literarni kritiki. Društvo slovenskih literarnih kritikov jo je prvič podelilo leta 2012, posebnost nagrade pa je v tem, da jo lahko prejme avtor katerekoli literarne zvrsti. O najboljšem slovenskem literarnem delu preteklega leta odloča »kritiški forum«, to so vsi člani društva, izbrano pa je delo z največ glasovi.

Do letošnjega leta so nagrado prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli, Maruša Krese za roman Da me je strah?, Davorin Lenko za roman Telesa v temi ter Katarina Marinčič, prav tako za roman Po njihovih besedah.

Društvo slovenskih literarnih kritikov je bilo ustanovljeno leta 2008. Je stanovska organizacija, ki združuje literarne kritike različnih generacij in kritiških prioritet, njen prvotni namen pa je bil predvsem uresničitev ideje o pričujoči nagradi.

Nagrade in priznanja danes tudi najmlajši generaciji

V dopoldanskih urah se je na Mestnem trgu odvila še ena prireditev in sicer podelitev nagrad literarno-likovnega natečaja KUD Sodobnost International.

KUD Sodobnost International je tudi letos v okviru Slovenskih dnevov knjige razpisal literarno-likovni natečaj, ki je bil razdeljen na pet stopenj, za vsako pa je bila predvidena ena knjiga. Udeleženci natečaja so knjigo prebrali in napisali domišljijsko-ustvarjalni spis, ki se navezuje na vsebino knjige.

Likovni del natečaja je bil namenjen najmlajšim, ki so preizkušali svoje risarske in slikarske sposobnosti. Izmed prejetih spisov in likovnih izdelkov je nato tričlanska komisija izbrala dvanajst najboljših (iz prve stopnje, ki je vključevala najmlajše udeležence in njihova likovna dela so izbrali štiri, iz ostalih stopenj pa po dva zmagovalca). Nagrajence so po podelitvi priznanj in nagrad povabili na Društvo slovenskih pisateljev, kjer jih je pričakal priznani slovenski avtor Peter Svetina.

Kulturno umetniško društvo Sodobnost International je bilo ustanovljeno leta 2004 z namenom zagotavljati kvalitetno literaturo ter slovenskemu trgu ponuditi pester izbor nagrajenih domačih in tujih avtorjev. Izdajajo izbrana prozna dela, poezijo, esejistiko ter dela za otroke in mladino.

Številne njihove knjige so bile nagrajene ali nominirane za prestižne slovenske in mednarodne nagrade. V društvu si prizadevajo za dvig bralne kulture s projekti kot je Naša mala knjižnica. Vsako leto organizirajo številne natečaje na temo izbranih knjig.