Kritiško sito Mojci Kumerdej in romanu Kronosova žetev

Člane Društva slovenskih literarnih kritikov je prepričal edini roman med nominiranimi deli. Letos v velikem finalu le literatinje.

Objavljeno
20. april 2017 19.12
suhadolnik kumerdej
V. U.
V. U.

Znano, je, katero literarno delo z lansko letnico izida je prepričalo člane Društva slovenskih literarnih kritikov in osvojilo njegovo nagrado kritiško sito.

Kot zapišejo v društvu, je na mrežici kritiškega sita po silovitem kritiškem pretresanju ostala le pisateljica Mojca Kumerdej. Nagrado kritiško sito prejme za roman Kronosova žetev (Beletrina), ki je po mnenju slovenskih literarnih kritikov najboljša knjiga leta 2016.

Ostale tri nominiranke so bile Veronika Dintinjana z zbirko pesmi V suhem doku (LUD Literatura), Anja Golob s pesniško zbirko Didaskalije k dihanju (samozaložba) in Suzana Tratnik z zbirko kratkih zgodb Noben glas (Beletrina). Letos so v veliki finale za nagrado prišle le literatinje.

O končni nagrajenki so odločali Tina Bilban, Matej Bogataj, Goran Dekleva, Leonora Flis, Ana Geršak, Aljaž Koprivnikar, Petra Koršič, Aljaž Krivec, Jasna Lasja, Tadej Meserko, Tanja Petrič, Mojca Pišek, Goran Potočnik Černe, Milan Vincetič, Ana Schnabl, Veronika Šoster in Jernej Županič.

Društvo sicer nagrado podeljuje s pomočjo Javne agencije za knjigo RS. Od ustanovitve so jo prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013), Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (Modrijan, 2014) ter Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga, 2015).