Le Carré z novim romanom

17. oktobra prihodnje leto izide njegov 25. roman Agent, ki teče po polju.

Objavljeno
13. december 2018 18.00
Posodobljeno
13. december 2018 18.00
Johna le Carréja angloameriški založniški krogi označujejo kot »največjega kronista našega časa«.   Foto Reuters
Prvi roman, Telefonski poziv za mrtveca, je izdal leta 1961, globalni uspeh si je pripisal z Vohunom, ki je prišel s hladnega in nizom drugih uspešnic, zadnjega, Dediščina vohunov, je klasik vohunskega romana izdal lansko leto, v zgodbo je spet pripeljal svojega znamenitega junaka, uglajenega antibondovskega Georga Smileya, bivšega vohuna britanske tajne obveščevalne službe.

A sedeminosemdesetletni sir John le Carré, tudi sam nekdaj zaposlen v britanskih obveščevalnih službah MI5 in MI6, ne popušča: njegov petindvajseti roman, poročajo britanski založniški mediji, bo 17. oktobra prihodnje leto izdala založba Viking.

Naslov bo imel Agent, ki teče po polju, dogajanje bo postavljeno v London leta 2018, založba ve povedati, da gre za vznemirljiv roman, ki se loteva razcepljenosti in besa sodobnega sveta.

Avtor razpreda zgodbo o šestindvajsetletnem osamljencu, ki v obupnem poskusu, da bi vzdržal politične turbulence, v katere se je vpletel, sprejme odločitve, ki ga popeljejo na nevarno pot.

Le Carréjeva urednica Mary Mount napoveduje obetavno branje, po njenem mnenju bo avtorjeva knjiga dokazala, da je le Carré »največji kronist našega časa«, v slogu in karakterizaciji je še zmeraj stari Le Carré, je še dodala.

Vsa dela leta 1931 rojenega Davida Cornwella, so dosegljiva v zbirki založbe Penguin Moderni klasiki, v slovenščino je prevedenih petnajst njegovih romanov, med njimi Zvesti vrtnar, Kotlar, krojač, vojak, vohun, Krojač iz Paname, Najbolj iskani človek, Misijonska pesem, Popolni vohun, Mala bobnarka in Ruska hiša.