Cervantesova nagrada tokrat Mehičanu Fernandu del Pasu

Osrednja nagrada za literaturo v španskem jeziku je vredna 125.000 evrov, podeljujejo jo ob obletnici Cervantesove smrti.

Objavljeno
12. november 2015 18.34
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Mehiški pesnik in pisatelj Fernando del Paso je letošnji prejemnik Cervantesove nagrade, najprestižnejšega priznanja za literaturo v španskem jeziku. Osemdesetletni avtor nagrado prejme za svoj »prispevek k razvoju romana, ki združuje tradicijo in moderno«, je v utemeljitvi zapisala žirija.

Del Paso, ki se je rodil v Ciudad de Méxicu, se po prepričanju žirije pri svojem delu spušča v tveganja in je inovativen. »Njegovo delo je del zgodbe latinskoameriške literature,« besede predsednice žirije Ines Fernandez Ordonez povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Poleg pisanja se Del Paso posveča tudi slikanju. Mehiški pisatelj je bil tudi diplomat, vodil je knjižnico Univerze v Guadalajari, več let je bil radijski napovedovalec, deloval je tudi kot producent. Med drugim je delal za BBC v Londonu in za Radio France International v Parizu.

Za njegovo najpomembnejše delo velja roman Noticas del Imperio, ki je izšel leta 1987.

Cervantesova nagrada je vredna 125.000 evrov. Podelijo jo vsako leto 23. aprila, na obletnico smrti enega največjih španskih mojstrov pisane besede Miguela de Cervantesa, avtorja Don Kihota.

Nagrado od leta 1976 običajno podeljujejo enkrat španskemu in drugič latinskoameriškemu književniku. Lani jo je prejel španski pisatelj Juan Goytisolo. Med dobitniki nagrade so med drugim španska pisateljica Ana Maria Matute, argentinski pisatelj Jorge Luis Borges, perujski pisatelj Mario Vargas Llosa ter mehiški romanopisec in esejist Carlos Fuentes.