Margaret Atwood nagrada Franz Kafka

Nagrado bo prejela za Deklino zgodbo, znano tudi po seriji s televizijskih zaslonov.

Objavljeno
18. oktober 2017 18.38
V. U., STA
V. U., STA
Kanadska pisateljica Margaret Atwood je letošnja dobitnica mednarodne nagrade Franz Kafka. Nagrado ji je istoimensko združenje namenilo za roman Deklina zgodba. Danes 77-letna avtorica je v več desetletij dolgi karieri napisala 17 romanov, sedem knjig za otroke in skoraj dva ducata pesniških zbirk.

»Ta nagrada je nekaj posebnega, saj je bil prvi literarni esej, ki sem ga napisala v 50. letih minulega stoletja in to ne v okviru šole, prav o Franzu Kafki,« je ob torkovi podelitvi nagrade v Pragi po pisanju francoske tiskovne agencijo AFP povedala pisateljica.

»Takrat sem prebrala ne le njegovo biografijo ampak tudi vsa njegova dela, ki se jih še zelo dobro spomnim,« je dodala ob prejemu 8500 evrov vredne nagrade.

Roman o razčlovečeni družbi

Roman Deklina zgodba je avtoričino najbolj znano delo. Zgodba tega utopičnega romana je postavljena v začetek 21. stoletja, ko skrajne organizacije prevzamejo oblast v ZDA. Roman uprizarja totalitarno, v imenu višjih idej do kraja razčlovečeno družbo, v kateri je del žensk namenjen izključno razplodu, naloga drugih pa je, da jih vzgajajo in nadzorujejo.

Roman je navdihnil film, balet, opero in nazadnje televizijsko serijo, v kateri je zaigrala Elisabeth Moss.

Izšel je leta 1985 in se pogosto omenja v isti sapi z romanoma 1984 Georga Orwella in Krasni novi svet Aldousa Huxleya ter še nekaterimi drugimi antiutopičnimi deli znanstvene fantastike. Pisateljico je povzdignil v feministično ikono.

Margaret Atwood je znana tudi po delih Preročišče in Na površje, za roman Slepi morilec pa je leta 2000 prejela nagrado booker. Je tudi letošnja dobitnica Heinejeve nagrade za mir.

Nagrado Franz Kafka je združenje s sedežem v Pragi prvič podelilo leta 2001. Med dosedanjimi dobitniki so japonski pisatelj Haruki Murakami, izraelski pisatelj Amos Oz, ameriški pisatelj Philip Roth, britanski dramatik Harold Pinter, francoski pesnik Yves Bonnefoy ter češki dramatik in nekdanji češki predsednik Vaclav Havel.