Michael Wolff: Ogenj in bes, 3. del

Ailesu je bila všeč Trumpova igra, trda, brezsramna. 'Samo naprej rine,' se je navduševal po javni debati s Hillary.

Objavljeno
08. marec 2018 22.13
Michael Wolff
Michael Wolff

Pred šestimi meseci, ko se je Trumpova zmaga še vedno zdela nemogoča, so Ailesa zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju na Fox Newsu izplačali in nagnali. Zadevo sta izpeljala liberalna sinova konservativnega petinosemdesetletnega Ruperta Murdocha, ki ima na Fox Newsu kontrolni delež, sicer pa je najmočnejši medijski lastnik današnjega časa. Ailesov padec je pomenil veliko zmagoslavje liberalcev: najhujše konservativno strašilo sodobne politike je padlo po zaslugi novih norm družbenega vedenja. Toda potem je bil le tri mesece pozneje za predsednika izvoljen Trump, ki ga obtožujejo še veliko bolj razvratnega in žaljivega vedenja.

* * *

Ailes je pri Trumpu cenil marsikatero lastnost: trgovsko žilico, nastopaški nastop, brezskrbno klepetavost. Občudoval je njegov šesti čut za razpoloženje javnosti - ali pa vsaj brezobzirno vztrajnost in neutrudnost, kadar se je odločil pridobiti njeno naklonjenost. Všeč mu je bila Trumpova igra, trda, brezsramna. 'Samo naprej rine,' se je navduševal nad prijateljem po prvi javni debati s Hillary Clinton. 'Udariš ga po glavi, on rine naprej. Sploh se ne zaveda, da si ga udaril.'

Vendar pa je bil Ailes prepričan, da Trump nima nobenega političnega prepričanja ali hrbtenice. Dejstvo, da je postal najvišje božanstvo za Foxove jezne in zagrenjene množice, je samo še eno znamenje, da živimo v svetu, ki je obrnjen na glavo. Tu mora biti nekdo nor - in Ailes je dopuščal, da bi lahko bil on.

Vendar pa je Ailes spremljal politike od blizu že desetletja in je med to dolgo kariero srečeval vseh vrst čudaške, pohlepne in obsedene modele. Operativci, kakršen je on - in kakršen je zdaj Bannon - lahko delajo z vsakim. To je odnos popolnega sožitja in soodvisnosti. Politiki so samo fasada zapletene organizacije. To je igra, ki jo operativci dobro poznajo, prav tako tudi večina kandidatov in nosilcev funkcij. Toda Ailes je bil dokaj prepričan, da je Trump ne pozna. Trump je nediscipliniran - ni teamski igralec. Ne zna biti del organizacije in je tudi zelo malo verjetno, da bi lahko sprejel kakšen program ali načela. Ailes ga je imel za 'upornika brez razloga'. Zanj je bil preprosto 'Donald' - to je vse, kar je treba vedeti o Donaldu Trumpu.

Zgodaj avgusta, manj kot mesec dni po tistem, ko so Ailesa odpustili s Fox Newsa, je Trump starega prijatelja prosil, ali bi vodil njegovo katastrofalno kampanjo. Ker je vedel, kako težko Trump sprejema oziroma že samo posluša nasvete drugih, ga je zavrnil. Teden dni pozneje je to delo prevzel Bannon.

Po Trumpovi zmagi je Ailes sicer obžaloval, da ni izkoristil priložnosti, vendar se je tolažil s tem, da se prijateljeva ponudba nikakor ni zdela obetavna. Sicer pa je bil Trumpov vzpon, kot ga je razumel Ailes, rezultat vsega tistega, kar sta predstavljala on in njegov Fox News. Ali ni bil konec koncev prav on tisti, ki je z vajeti spustil množice jeznih Trumpovih volivcev; on je izumil desničarske medije, ki se navdušujejo nad Trumpovim značajem.

Ailes, ki je bil član ozkega kroga prijateljev in svetovalcev, ki jih Trump pogosto kliče v poznih nočnih urah, je upal, da bo imel za druženje s Trumpom več priložnosti, ko se z Beth preselita v Palm Beach; vedel je, da bo Trump pogosto v Mar-a-Lagu, ki je na poti do novega doma Ailesovih. Toda vseeno, četudi se je zavedal, da zmaga v politiki vse spremeni - zmagovalec je pač zmagovalec - nekako še vedno ni mogel povsem dojeti neverjetnega in bizarnega dejstva, da je njegov prijatelj Trump zdaj predsednik Združenih držav Amerike.

* * *

Ob 21.30, torej tri ure pozneje, ko je bila večerja večinoma že pospravljena, je končno prišel k omizju tudi Bannon. Predebel triinšestdesetletnik, oblečen v zmečkan suknjič, v zanj značilno srajco, izpod katere je gledala majica, utrujen kot vojak s fronte, neobrit, je prisedel med goste in takoj prevzel besedo. Odrinil je ponujeni kozarec vina - 'Ne pijem.' - in začel v živo komentirati še sveže informacije iz sveta, ki ga bo že v kratkem obvladoval.

Se nadaljuje ...


***

Knjiga Ogenj in bes bo izšla pri založbi Ciceron. Bralci Dela jo lahko do izida naročijo po prednaročniški ceni 25,40 EUR (-15 %, plačilo obvezno pred izidom knjige). Naročila po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., po telefonu 031 343 837 ali na www.ciceron.si.

Odlomke lahko prebirate v Delovem podlistku, objavljali pa jih bomo tudi na spletni strani delo.si.